Zon produceert krachtigste vuurwerk van dit jaar

zonnevlam

De zon heeft de sterkste zonnevlam van dit jaar geproduceerd. De zonnevlam valt in de X-klasse en behoort daarmee tevens tot de meest intense zonnevlammen van de huidige zonnecyclus.

De zon produceerde de zonnevlam eerder vandaag. De zonnevlam wordt geclassificeerd als X4.9. De letter vertelt iets over de intensiteit van de zonnevlam: X is daarbij de hoogst mogelijk intensiteit. De cijfers vertellen iets over de kracht van de zonnevlam: een X2 is twee keer zo krachtig als een X1.

Aarde
Hoewel het om een zeer krachtige zonnevlam gaat, hoeven we er op aarde niet veel van te verwachten. De zonnevlam – en de bijbehorende plasmawolk – was niet op de aarde gericht.

Eerder
Het is niet voor het eerst dat de zon dit jaar een zonnevlam uit de X-klasse produceert. In januari van dit jaar dook er al een X1.2-zonnevlam op. Maar deze zonnevlam is dus aanzienlijk krachtiger. Sterker nog: het is één van de meest intense zonnevlammen van de huidige zonnecyclus.

Die zonnecyclus verloopt overigens opmerkelijk. De zon volgt een elf jaar durende cyclus waarbij deze een zonnemaximum (verhoogde activiteit) en een zonneminimum (verlaagde activiteit) kent. Voor vorig jaar stond een zonnemaximum gepland. In 2011 nam de activiteit van de zon al toe, om vervolgens in 2012 weer af te nemen. En ook in 2013 deed de zon het rustig aan. Onderzoekers stelden daarop dat het een zonnemaximum met twee pieken zou worden. In dat geval neemt de activiteit toe, af en weer toe. Het zou betekenen dat we eind 2013 en begin 2014 een verhoogde zonneactiviteit zouden mogen verwachten. Deze zonnevlam lijkt dat scenario te onderschrijven.

Bronmateriaal

"X-FLARE! " - Spaceweather.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd