‘Zon en maan veroorzaken trillingen San Andreas’

 GEOLOGIE  Nabij de San Andreasbreuk in Californië vinden regelmatig kleine trillingen plaats. Onderzoekers hebben de verklaring daarvoor nu gevonden: de zon en de maan. De trillingen blijken namelijk nauw samen te hangen met de getijdenwerking, die op haar beurt weer door de zon en maan in gang wordt gezet.

De zon en de maan trekken aan het aardoppervlak bij de breuk en veroorzaken zo trillingen. Gesteente, ver onder de grond, is nat en kan zo gemakkelijk verschuiven. “Als je daar (onder de grond, red.) naartoe zou kunnen gaan en de stenen met je hand verschuift, dan zou je een trilling veroorzaken,” legt onderzoeker Amanda Thomas uit.

Thomas en collega’s onderzochten de afgelopen jaren ongeveer 2000 trillingen nabij de breuk. Daarnaast keken ze ook naar de micro-aardbevingen in dit gebied en de getijdenwerking. Er bleek een sterke correlatie te zijn tussen de trillingen die niet door vulkanen worden veroorzaakt en de getijden.

Trillingen zijn vaak signalen van een naderende aardbeving. Door deze goed te bestuderen, moet het gemakkelijker worden om te voorspellen waar de volgende aardbeving plaats gaat vinden.

De San Andreasbreuk is berucht vanwege de grote aardbevingen die er soms plaatsvinden. Zo verwoestte een sterke beving aan het begin van de twintigste eeuw nog half San Francisco.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd