Zomertijd kost meer elektriciteit

Zomertijd hoort eigenlijk energie te besparen, maar het omgekeerde vindt plaats. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Natuurlijk gaat de verlichting ‘s avonds later aan, maar er zijn andere factoren die meer energie eisen. Zo moet er ‘s ochtends meer gestookt worden om een huis warm te houden en wordt er door het tijdverschil ‘s middags meer gebruik gemaakt van energieslurpende airco’s.

De onderzoekers keken naar 92 graafschappen in de Amerikaanse staat Indiana. Tot 2006 maakten vijftien graafschappen gebruik van zomertijd. In 2006 werden alle county’s verplicht om de zomertijd in te voeren. Onderzoekers van de universiteit van Californië gebruikte deze omslag om de energieconsumptie in de gaten te houden. De controlegroep van vijftien graafschappen werd gebruikt om bijzondere gebeurtenissen eruit te filteren, zoals bijvoorbeeld langdurige droogte.

In 2006 moesten de graafschappen 8,6 miljoen dollar meer betalen voor elektriciteit. Hieruit blijkt dat de zomertijd niet zo energiebesparend is als iedereen denkt. Eerdere studies gingen uit van resultaten die in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn verzameld. Toen waren er nog nauwelijks airconditioners.

Aangezien het een Amerikaans onderzoek is, is het nog niet bevestigd dat de zomertijd meer energie kost in Nederland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd