‘Zomaar vitamines slikken is ongezond’

Vitamines zijn lang niet altijd zo gezond. Mensen moeten ze echt nodig hebben, anders werkt het averechts, zo blijkt.

De onderzoekers bestudeerden 38.000 vrouwen die in de vijftig en zestig waren. De dames moesten zelf aangeven hoeveel vitamines ze de afgelopen twintig jaar geslikt hadden. Veel van de dames hadden een compleet dieet dat in alle behoeften voorzag, maar toch besloten ze op een gegeven moment om supplementen te gebruiken. En dat bleek averechts te werken.

WIST U DAT?

IJzer
De vrouwen die extra ijzertabletten slikten, verhoogden daarmee de kans dat ze vroeger zouden overlijden met 2,4 procent. Hoe hoger de dosis ijzer was, hoe groter ook dat percentage werd. Ook het onwillekeurig slikken van multivitamines, magnesium, zink en ijzer bleek verkeerd uit te pakken. Enkel het gebruik van calciumsupplementen bleek de kans op sterfte juist te verkleinen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Archives of Internal Medicine.

Lastig
De wetenschappers benadrukken dat het lastig is om vast te stellen dat enkel de vitamines de boosdoener waren. Ook de gezondheidssituatie van de vrouwen kan aan het verhoogde risico om vroeg te sterven hebben bijgedragen. Toch durven ze te concluderen dat hun resultaten erop wijzen dat het zomaar slikken van supplementen onverstandig is. Alleen als er een medische reden voor is, zouden mensen hun toevlucht moeten nemen tot vitamines en andere supplementen.

Mensen zouden zich ervan bewust moeten zijn dat voor vitamines niet geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Teveel vitamines is niet goed. En mensen die zichzelf door het slikken van supplementen gezond en fit hopen te houden, doen daar lang niet altijd goed aan. Beter is het om alle benodigde stofjes gewoon uit voedsel te halen.

Bronmateriaal

"Vitamins linked with higher death risk in older women" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Colin Dunn (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd