‘Zoete frisdrank veroorzaakt alvleesklierkanker’

Mensen die twee keer per week of vaker zoete alcoholvrije drankjes nuttigen hebben een grotere kans op alvleesklierkanker. Mensen die geen frisdrank maar zoet fruitsap drinken, lopen dat risico niet. Dat melden wetenschappers vandaag. Alvleesklierkanker komt weinig voor, maar is in de meeste gevallen dodelijk.

Onderzoeker Mark Pereira meent dat suiker de schuldige is, maar concludeert ook dat mensen die veel zoete drankjes nuttigen vaak nog andere gewoonten hebben die slecht zijn voor de gezondheid. “De grote hoeveelheid suiker in frisdrank verhoogt de hoeveelheid insuline in het lichaam en dat draagt volgens ons bij aan de groei van kankercellen in de alvleesklier,” vertelt Pereira. Insuline wordt in de alvleesklier geproduceerd.

De onderzoekers volgden veertien jaar lang 60.524 mensen. 140 van hen kregen alvleesklierkanker. De mensen die twee of meer glazen frisdrank per week dronken hadden een 87 procent grotere kans op alvleesklierkanker dan zij die de zoetigheid links lieten liggen. Volgens Pereira is het onderzoek – dat in Singapore plaatsvond – wereldwijd representatief. “Singapore is een welvarend land met uitstekende gezondheidszorg. Het favoriete tijdverdrijf is eten en winkelen, dus de resultaten zouden ook op andere westerse landen van toepassing moeten zijn.”

Susan Mayne van het Yale Cancer Centre is echter voorzichtig. Volgens haar zijn de conclusies op een relatief klein aantal proefpersonen gebaseerd. “Het blijft onduidelijk of er een causaal verband is of niet,” vertelt Mayne. “De consumptie van frisdrank wordt in Singapore met diverse andere gewoontes die slecht voor de gezondheid zijn, geassocieerd, zoals roken en het eten van rood vlees.” Andere onderzoeken hebben al een link gelegd tussen alvleesklierkanker en het eten van rood vlees. Vooral wanneer dat verbrand of verkoold is, is de kans op kanker groot.

Er zijn meer onderzoekers die het ontstaan van een tumor in verband brengen met suiker; tumorcellen gebruiken meer glucose dan andere cellen. Maar het bewijs daarvoor is totnogtoe tegenstrijdig. Een glas met 355 milliliter frisdrank bevat ongeveer 130 calorieën: vrijwel allemaal suikers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd