Zoet eten in de ochtend helpt bij het afvallen

Muffin

Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van zoetigheid in de ochtend u kan helpen om af te vallen.

Dr. Daniela Jakubowicz uit Tel-Aviv, Israël, vroeg zich af waarom het zo moeilijk is voor mensen hun gewicht te behouden na een dieet. Zij kwam tot een verrassende conclusie: als u iedere ochtend iets zoets eet, zoals een plak cake of chocola, kunt u na een paar dagen al het lekkers dat u in de middag en de avond ziet weerstaan.

“Het behouden van gewicht na gewichtsverlies is een van de grootste obstakels in het overwinnen van overgewicht en obesitas.” vertelt Jakubowicz ons. “De meeste mensen vallen de eerste drie tot zes maanden veel af maar slagen er vervolgens niet in om hun gewicht te behouden en komen soms zelfs meer kilo’s aan dan dat zij voor hun dieet wogen.”

WIST U DAT…

…een mediterraan dieet wel eens de sleutel tot een lang leven kan zijn?

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werden 193 patienten met overgewicht verdeeld in twee groepen. Beide groepen kregen een koolhydraatarm dieet voorgeschoteld. Het enige verschil was dat de tweede groep een ontbijt kreeg dat veel proteïnen en zoet bevatte. Na zestien weken hadden de proefpersonen van beide groepen ongeveer hetzelfde gewicht verloren. Maar diegenen met het koolhydraatarme ontbijt waren niet in staat om deze levensstijl voort te zetten en aten lekkers in de middag en de avond. Een slecht idee volgens Jakubowicz. “Zoetigheid maakt je juist dik in de middag en de avond maar niet in de ochtend. Dit komt doordat onze hormoonhuishouding in de ochtend veel adrenaline aanmaakt en het eten dus wordt omgezet in energie en niet in vet.” De andere groep was wel in staat om het behaalde gewicht te behouden en sommigen verloren zelfs extra kilo’s.

Hongergevoel
Uit de studie blijkt dat het eten van proteïnen (kalkoen, tonijn en kip) tijdens het ontbijt het hongergevoel voor de rest van de dag laat verdwijnen. “Als je deze proteïnen in de avond eet, blijft dit gevoel slechts enkele minuten weg. De reden waarom veel mensen blijven eten na het diner.”

Verslaving
Verrassend is ook dat u door het eten van bijvoorbeeld chocola in de ochtend minder verslaafd raakt aan het bruine goedje. Jakubowicz: “Dit heeft te maken met het stofje serotonine in de hersenen. Deze stof komt vooral vrij in de middag en het heeft invloed op je humeur, het maakt je bijvoorbeeld verdrietig. Als je dan wat lekkers eet, stijgt de hoeveelheid serotonine en word je weer blij. Op deze manier kun je er verslaafd aan raken.” In de ochtend is het serotonineniveau hoog volgens Jakubowicz: “Als je dan wat lekkers eet, komt het anti-depressieve effect niet voor.”

Volgens Dr. Jakubowicz moeten we dus allemaal wat zoets eten tijdens het ontbijt. “Als je honger hebt aan het einde van de dag betekent dit dat de proteïnen in de ochtend niet genoeg waren. Hetzelfde geldt voor wat lekkers.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd