‘Zoek sporen van aliens op aarde’

Er wordt al vijftig jaar gezocht naar radiosignalen van aliens. Zonder resultaat. Tijd om eens in de eigen gelederen rond te kijken.

Dat stelt onderzoeker Paul Davies in het blad Acta Astronautica. De zoektocht van SETI loopt al jaren. Met grote radiotelescopen wordt gezocht naar afwijkende signalen die kunnen wijzen op intelligent leven op een planeet hier ver vandaan. Maar dat dure project heeft nog geen resultaten opgeleverd en zit ondertussen in ernstige geldnood.

Nieuwe aanpak
Tijd voor een nieuwe aanpak? Davies vindt van wel. Als buitenaardse wezens echt zo slim zijn dan hebben ze onze omgeving of de aarde zelf misschien miljoenen jaren geleden al wel met een bezoekje vereerd. En dat moet zijn sporen hebben nagelaten.

WIST U DAT…

…we volgens een Russische wetenschapper binnen twintig jaar buitenaards leven gaan vinden?

Mijnen
Aan welke sporen moeten we dan denken? Davies gaat ervan uit dat de aliens al miljoenen jaren geleden weer vertrokken zijn. Veel sporen zijn dus al uitgewist. Maar sommige blijven bestaan. Een mooi voorbeeld zijn mijnen. Als aliens op de aarde of de maan op zoek zijn geweest naar grondstoffen dan moeten die mijnen er toch nog zijn?

Ons DNA
Maar Davies suggesties komen nog wat dichterbij. Hij stelt dat aliens mogelijk zelfs sporen hebben achtergelaten in ons DNA. Delen van ons DNA die (zo op het eerste gezicht) geen functie hebben, zouden wel eens door aliens kunnen zijn aangepast en een soort boodschap vormen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het niet. Het menselijk DNA muteert namelijk en lijkt in weinig meer op het DNA van miljoenen jaren geleden. Ook eventuele boodschappen van aliens zijn dus waarschijnlijk door elkaar gehusseld.

Davies lijkt zelf ook wel in te zien dat zijn idee wat vergezocht is. Maar hij stelt ook dat zijn methode geen kwaad kan. Het is goedkoop en iedereen kan meehelpen. Baat het niet dan schaadt het niet, lijkt het devies.

Bronmateriaal

"Scour Earth for traces of intelligent aliens" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nyro Xeo (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd