Op zoek naar een nieuwe goudmijn? Wetenschappers helpen een handje!

goud

Met behulp van de nieuwste technologieën hebben onderzoekers een CAT-scan van de aardmantel gemaakt en de plekken waar hoogstwaarschijnlijk (kostbare) mineralen te vinden zijn, aangewezen.

“Met behulp van geochemische en geofysieke technologieën hebben we de aardlagen bestudeerd en tweederde van de lithosfeer van de aarde in kaart gebracht en de chemische samenstelling geanalyseerd,” vertelt onderzoeker Sue O’Reilly. En daarbij hebben onderzoekers 100 tot 200 kilometer diepe ‘hotspots’ ontdekt waar zich hoogstwaarschijnlijk kostbare grondstoffen bevinden. U moet dan bijvoorbeeld aan goud denken.

De aanpak van de onderzoekers is vrij nieuw. Normaal gesproken zoeken ze aan het oppervlak naar sporen die wijzen op de aanwezigheid van kostbare materialen in de aardbodem. Maar zo langzamerhand zijn alle bronnen die op deze manier op te sporen zijn, wel teruggevonden. En dus moeten we op zoek naar nieuwe methodes om te achterhalen waar de magmapluimen in de aarde hun mineralen afzetten.

“Eerst dachten we dat de lithosfeer een gladde, consistente laag van de bovenmantel van de aarde was,” legt O’Reilly uit. De moderne technologieën laten echter iets anders zien. “Het is een laag met veel onregelmatigheden en op die plekken liggen mogelijk nieuwe mineraalbronnen te wachten.”

Bronmateriaal

"Looking for a new gold mine? We’ve got the map" - MQ.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door hto2008 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd