Zoek mee naar de verborgen schatten van Hubble

In het omvangrijke Hubble-archief zitten nog heel wat pareltjes verborgen. En u kunt ze opsporen en de roem geven die ze verdienen.

De Hubble-telescoop is al meer dan twintig jaar actief en in die periode heeft de telescoop meer dan een miljoen foto’s gemaakt. Een deel van die foto’s is in het verleden al eens gepubliceerd. Maar een flink deel is eigenlijk nog nooit goed bekeken.

In het Hubble-archief bevinden zich dan ook ongetwijfeld heel wat pareltjes die eigenlijk nooit de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. En daar kunt u verandering in brengen. ESA roept mensen op om in het archief te gaan spitten en te zoeken naar die ‘verborgen schatten’.

Foto’s

Bekijk hier en hier en hier enkele plaatjes van Hubble die al wel de nodige aandacht kregen.

En daar hoeft u geen astronomie voor gestudeerd te hebben. Iedereen kan meedoen. Het is heel simpel: duik het archief in, vind mooie plaatjes die eigenlijk nog nooit gepubliceerd zijn, bewerk het plaatje indien nodig en plaats de foto in de Hubble’s Hidden Treasures Contest Flickr Group.

Meer weten over deze zoektocht? Kijk dan ook eens hier! Mensen die wel enige kaas van astronomie hebben gegeten, kunnen hun zoektocht naar een hoger plan tillen door observaties van Hubble niet alleen te ontdekken, maar ook met behulp van professionele software van ESA te verwerken. Daarover kunt u hier meer lezen.

Bronmateriaal

"Hubble's hidden treasures" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd