Zoek je eclipsbrilletje maar alvast op: er komt weer een gedeeltelijke zonsverduistering aan

En dit kun je verwachten!

Astronomie liefhebbers kunnen volgende maand weer hun hart ophalen. Want er zit weer iets bijzonders aan te komen. Op 10 juni vindt er namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Dus haal die eclipsbril maar alvast uit de la. Want bij helder weer kun je zien hoe de maan als het ware een hapje uit de zon neemt!

Gedeeltelijke zonsverduistering
Op 10 juni schuift de maan tussen de aarde en de zon, waardoor een deel van de zon verduisterd wordt. De maan zal de zon – vanuit Nederland gezien – niet volledig bedekken en het zal dus ook niet helemaal donker worden. Wat dat betreft is een gedeeltelijke zonsverduistering dus niet zo spectaculair als een volledige zonsverduistering. Tijdens het maximum van de eclips – rond 12:20 – is ongeveer 13 tot 19 procent van de zon bedekt en bereikt nog steeds circa 85 procent van het zonlicht ons land. Maar dat neemt niet weg dat het natuurlijk alsnog een unieke gebeurtenis is.

Zo zal de gedeeltelijke zonsverduistering zich voltrekken. Afbeelding: hemel.waarnemen.com

Tijdschema
Hoe de zonsverduistering precies gaat verlopen? De eclips zal op 10 juni omstreeks 11:15 uur beginnen. In iets meer dan twee uur tijd kun je vervolgens zien hoe een hap uit de zon eerst groter en daarna weer kleiner wordt.  In het noordwesten van ons land wordt een iets groter deel van de zon bedekt dan in het zuidoosten. De zon staat op dat moment circa 57° boven de horizon en is dus goed zichtbaar. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum circa 29 procent van de diameter van het oppervlak van de zon bedekt zijn. Om ongeveer 13:30 uur is de zonsverduistering weer voorbij.

Ringvormige zonsverduistering
Overigens kunnen niet alleen Nederlanders iets bijzonders aan de hemel zien. Op 10 juni vindt er namelijk op een andere plek op aarde een zogenaamde ringvormige zonsverduistering plaats; een bijzondere variant van een gedeeltelijke zonsverduistering. Tijdens een ringvormige eclips wordt het net niet helemaal donker, maar is nog een ring van fel zonlicht rond de maan zichtbaar. Wil je die zien, dan zul je moeten afreizen naar het noordelijke deel van de Atlantische oceaan. De lijn van de centrale eclips loopt van Canada via het noorden van Groenland naar Siberië. In totaal neemt deze fraaie ringvormige zonsverduistering bijna vier minuten in beslag.

Meer over zonsverduisteringen
Zonsverduisteringen komen gemiddeld meer dan tweemaal per jaar voor, maar zijn steeds slechts vanuit een beperkt gebied op aarde zichtbaar. Hierdoor kunnen we in Nederland bijvoorbeeld gemiddeld om de twee jaar een eclips zien. De vorige zonsverduistering die we vanuit de Benelux konden aanschouwen, vond plaats in 2015. De volgende kunnen we op 25 oktober volgend jaar verwachten. Tijdens deze aankomende zonsverduistering wordt er circa 33 procent van de zon bedekt. De volgende grote eclips in Nederland vindt plaats in 2026. Dan zal maar liefst 90 procent van de zon achter de maan verdwijnen.

Wil jij ook niets van deze gedeeltelijke zonsverduistering missen? Zet 10 juni dan nu in je agenda! Schaf wel even een eclipsbril aan als je die nog niet hebt. Want als je langdurig naar de zon tuurt – ook al is ‘ie gedeeltelijk verduisterd – kan dat schadelijk voor je ogen zijn. Eclipsbrilletjes zijn voorzien van een speciaal beschermend folie, waardoor je veilig naar de zon kunt kijken. Zo’n eclipsbril is trouwens ook noodzakelijk wanneer de zon gedeeltelijk door wolken wordt bedekt.

Helemaal voorbereid? Ga er op 10 juni dan van genieten. Alvast veel plezier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd