Zoeff! Fantastische foto van op de zon afstevende komeet Lovejoy

lovejoy

Komend weekend is het zover: dan scheert komeet Lovejoy langs de zon. Maar in aanloop daar naartoe is de staart van de komeet al bijzonder indrukwekkend, zo blijkt wel uit dit fantastische kiekje dat Gerald Rhemann maakte.

Op de foto schittert komeet Lovejoy (C/2013 R1) als nooit tevoren. En hij wordt op de voet gevolgd door een indrukwekkende, lange staart.

Hoe dichter de komeet bij de zon in de buurt komt, hoe sterker deze aan de warmte van de zon wordt blootgesteld. Daarop verdampt de materie waar het ijzige object uit bestaat en vormt een staartje dat altijd van de zon vandaan wijst. Aangezien komeet Lovejoy het moment waarop deze het dichtst bij de zon staat nog moet bereiken, mogen we verwachten dat de staart de komende dagen nog verder groeit.

Komeet Lovejoy werd in september van dit jaar ontdekt, maar raakte door toedoen van ‘komeet van de eeuw’ ISON een beetje ondergesneeuwd. Inmiddels is ISON verleden tijd en kunnen we ons dus op deze komeet gaan richten. De verwachtingen omtrent Lovejoy zijn lang niet zo hoog als omtrent ISON. Zo is de komeet amper met het blote oog zichtbaar. Gelukkig zijn er steengoeie fotografen zoals Gerald Rhemann en kunnen we toch – uit de tweede hand – meegenieten van de show die Lovejoy weggeeft.

Foto: Gerald Rhemann.
Foto: Gerald Rhemann.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gerald Rhemann.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd