Zoef!: ster haast zich uit Melkweg

Hubble heeft een ster ontdekt die zich met ongelofelijke snelheden uit het centrum van de Melkweg verwijdert. De ster houdt er een snelheid van iets meer dan 2.5 miljoen kilometer per uur op na. Gelukkig geldt: al gaat de ster nog zo snel, Hubble achterhaalt haar wel!

Hoe is het mogelijk dat een ster zo’n snelheid krijgt? Het lijkt erop dat een trio zo’n 100 miljoen jaar geleden goed fout is gelopen. Een systeem bestaande uit drie sterren naderde het centrum van het sterrenstelsel en kwam té dichtbij. Eén van de sterren viel in het zwarte gat.

Cadeautje
De impuls van de gevangen genomen ster belandde als een cadeautje in de schoot van de overgebleven twee waardoor deze zeer snel en met geweld als het ware werden weggegooid. Gedurende deze razendsnelle tocht absorbeerde de grootste van het stel de kleinere ster waardoor de razendsnelle en grote blauwe ster die Hubble zag voorbij suizen, ontstond.

Afkomst
In eerste instantie was er onduidelijkheid over de afkomst van de ster. Op dit moment bevindt deze zich al op een afstand van 200.000 lichtjaar van het centrum van de Melkweg. Die afstand suggereert dat de ster zo’n 100 miljoen jaar oud is. Maar de massa van de ster – negen keer zo groot als de zon – wijst erop dat de ster nog een stuk jonger is: zo’n twintig miljoen jaar.

Blauwe dwaalster
Hubble heeft de route die de ster heeft afgelegd inmiddels in kaart gebracht en bevestigt dat de ster vanuit het centrum van de Melkweg komt. De afstand die de ster heeft afgelegd en de kleur die deze heeft, wijzen erop dat het gaat om een blauwe dwaalster of blauwe achterblijver: een ster die uit twee kleinere sterren is ontstaan.

Wetenschappers zijn van plan de ster te volgen en zo meer te weten te komen over de blauwe achterblijver en de processen die hem dwarszitten of juist helpen.

Afbeelding: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd