Geen boterhammen, kom met melk en muesli of een gekookt eitje, maar een…reepje. Loopt het water je al in de mond?
De astronauten aan boord van het ISS kunnen bij het samenstellen van hun maaltijden kiezen uit zo’n 200 verschillende producten. En ze hebben de ruimte om een breed scala aan opties in het ISS op te slaan. Daarnaast meert er regelmatig een ruimtecapsule aan met nieuwe voorraden.
Lange reis
Het zijn luxes die astronauten in de toekomst, tijdens ruimtemissies naar Mars, niet hebben. Deze astronauten moeten alles wat ze tijdens de lange reis naar Mars (een reistijd van ongeveer 250 dagen), hun verblijf daar en de lange terugreis (opnieuw 250 dagen) nodig hebben, in hun ruimtecapsule meevoeren. Tegelijkertijd mag de ruimtecapsule niet al te zwaar zijn, omdat een zwaar ruimtevaartuig weer meer brandstof en energie vereist om op zijn eindbestemming aan te komen. De uitdaging is dus om de massa van alle voorraden die de astronauten nodig hebben – waaronder hun voedsel – te beperken. Wetenschappers werken daarom aan ‘voedselrepen’ die astronauten tijdens hun lange missie als ontbijt kunnen nuttigen.
Reep
“Als je 700 tot 900 kilocalorieën van iets hebt, neemt het ongeacht welke vorm het heeft, ruimte in,” stelt onderzoeker Jessica Vos. “En dus zijn we gaan kijken hoe we de massa ervan kunnen beperken.” En wel door de kilocalorieën die een Marsreiziger tijdens het ontbijt binnen moet krijgen heel efficiënt te verpakken: in een voedselreep.
Lastig
Het ontwikkelen van zo’n voedselreep die de juiste voedingswaarde heeft en ook nog eens smakelijk is, bleek best lastig. “Er is op dit moment geen reep op de markt die aan onze behoeften voldoet, dus moesten we iets bedenken wat niet alleen werkt voor de bemanning, maar ook nog eens meerdere jaren houdbaar is,” legt onderzoeker Takiyah Simons uit.
Moraal
In de toekomst zal ook moeten worden uitgezocht welke invloed de reep op het moraal van de bemanning heeft. Zelf kunnen kiezen wat je eet, variatie in voedsel en smaak zijn belangrijke aspecten als we ons ervan willen verzekeren dat de bemanning – ook naarmate deze wat verder in de missie is – voldoende voedsel binnen krijgt.
De voedselrepen zijn in eerste instantie alleen bedoeld als ontbijt. De lunch en het diner van de Marsreizigers zal bestaan uit voedsel dat ook aan het ISS wordt geserveerd. Je moet dan onder meer denken aan rehydrateerbaar voedsel. Dit is voedsel waar – voorafgaand aan de ruimtemissie – al het water uit is gehaald. Zo wordt het gewicht van het voedsel beperkt. Voor consumptie wordt weer water aan het voedsel toegevoegd. Naast de voedselrepen onderzoekt NASA ook het kweken van groente en fruit in de ruimte. Marsreizigers zouden wellicht onderweg en op Mars ook een deel van hun voedsel zelf kunnen verbouwen.