Zo moet een ruimteschip met warp drive er uitzien

warpdrive

In 2012 stelden onderzoekers dat de warp drive werkelijkheid kan worden. Een Nederlandse kunstenaar heeft nu een ontwerp gemaakt dat laat zien hoe een ruimteschip met warp drive eruit zou kunnen zien.

Als we de ruimte werkelijk willen gaan verkennen, zullen we grote afstanden af moeten leggen. Om een voorbeeldje te geven: het dichtstbijzijnde stellaire systeem – Alpha Centauri – is zo’n 4,3 lichtjaar van de aarde verwijderd. Als we ons met de huidige methodes van voortbeweging naar dat dichtstbijzijnde stellaire systeem zouden begeven, zouden we al snel 75.000 jaar onderweg zijn. Het moge duidelijk zijn: dat is geen optie zolang de mens gemiddeld 75 à 80 jaar oud wordt. We zullen op zoek moeten naar nieuwe manieren om ons razendsnel voort te bewegen en zelfs afgelegen stellaire systemen binnen ons bereik te krijgen.

De warpbubbel
Wie vertrouwd is met bekende sciencefiction-series als Star Trek weet dat de personages in die series zich razendsnel kunnen verplaatsen dankzij de warp drive. Lang leek het erop dat die warpdrive altijd iets van de sciencefiction-series zou blijven. Want in de realiteit zorgt de warp drive voor serieuze problemen. Het grootste probleem is de brandstof: er is enorm veel van dit kostbare en zware goedje nodig om een zogenoemde warpbubbel te maken. Door een warpbubbel te maken, wordt de ruimte voor het ruimtevaartuig samengedrukt en de ruimte achter het ruimtevaartuig uitgerekt. “Wiskunde zou je in staat stellen om in twee weken (aardse tijd) naar Alpha Centauri te reizen,” vertelt NASA-onderzoeker Harold White. En dat zonder nare bijwerkingen. “Iemands klok aan boord van het ruimteschip gaat net zo snel als de klok hier in Houston.”

Afbeelding: Mark Rademaker.
Afbeelding: Mark Rademaker.

Brandstof
Het klinkt prachtig. Maar de grote hoeveelheid brandstof blijft een onoverkomelijke hindernis, toch? Nee. In 2012 maakte White bekend een oplossing bedacht te hebben. Tijdens een bijeenkomst van 100 Year Starship deed hij zijn oplossing – die aanzienlijk minder brandstof vereist – uit de doeken. Hij stelde dat de energiebehoefte sterk daalt als de vorm van de vereiste warpbubbel iets wordt aangepast en de intensiteit van de warpbubbel niet elke keer even groot is. Eerst hadden we een enorme bal materie – ongeveer zo groot als Jupiter – nodig om een warpbubbel van tien meter breed te vormen. Maar met de aanpassingen van White zou 50 kilo materie volstaan. En daarmee is de warp drive opeens niet meer zo futuristisch als series als Star Trek ons willen doen geloven. Sterker nog: White stelde in 2012 dat niet ondenkbaar is dat wij nog gaan meemaken dat de warp drive wordt aangezet.

Dolgraag zouden we nu – zo’n twee jaar na Whites ontboezemingen – melden dat de warp drive een feit is. Maar daarvoor is het nog net iets te vroeg. Wel kunnen we je iets laten zien van hoe zo’n ruimteschip met warp drive er wellicht uit gaat zien. De Nederlandse kunstenaar Mark Rademaker heeft – in samenwerking met White – adembenemende plaatjes gemaakt waarop een ruimteschip met warp drive te zien is. De plaatjes laten zien hoe zo’n ruimteschip er volgens de laatste wetenschappelijke inzichten uit zou kunnen zien. Begint het bij jou ook al te kriebelen?

Afbeelding: Mark Rademaker.
Afbeelding: Mark Rademaker.

Bronmateriaal

"Mark Rademaker"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Rademaker.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd