Zo zag u de planetoïdengordel nog nooit!

gordel

Wetenschappers hebben een prachtige animatie gemaakt van de planetoïdengordel. In het filmpje duiken meer dan 100.000 planetoïden op. We zien niet alleen hoe ze in hun banen cirkelen, maar ook hoe ze zich qua grootte tot elkaar verhouden en om wat voor soort planetoïden het gaat.

In het filmpje zien we alle planetoïden in de planetoïdengordel en Trojanen waarvan de baan met zekerheid bekend is. Alle planetoïden die u in het filmpje ziet (meer dan 100.000 dus!) zijn tijdens de Sloan Digital Sky Survey bestudeerd. De resultaten van dat onderzoek resulteren in deze visualisatie van de planetoïdengordel.

Het filmpje laat de samenstelling van de planetoïdengordel prachtig zien. Zo zien we in groen alle planetoïden die tot de Vesta-familie behoren (in het binnenste van de gordel). Daaromheen zien we de C-type planetoïden in blauw. De Trojanen hebben een rood kleurtje gekregen.

Wie goed kijkt, ziet ook nog vier ‘lege’ banen opduiken. Het zijn de banen die Mercurius, Venus, de aarde, Mars en Jupiter maken. De planetoïdengordel bevindt zich tussen de baan van Mars en Jupiter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd