Zo zag Mars er vier miljard jaar geleden uit: natter en gezelliger

mars33

Tegenwoordig is Mars dor en droog, maar vier miljard jaar geleden was dat wel anders, zo laat NASA in een gloednieuwe animatie zien. De rode planeet had een dikke atmosfeer en was warm genoeg om oceanen van vloeibaar water te herbergen.

Onder het motto ‘beelden zeggen meer dan duizend woorden’ heeft NASA een filmpje gemaakt van hoe Mars er – volgens de huidige inzichten – zo’n vier miljard jaar geleden uitzag. We zien een heel ander Mars dan tegenwoordig het geval is: de blauwe hemel met een wit wolkendek doet denken aan die op aarde. En op het oppervlak zijn oceanen te zien. Daarmee is de planeet een stuk kleurrijker en gezelliger dan het stoffige exemplaar waar we anno 2013 onze beste robots op afsturen.

Erosie
De laatste jaren krijgen we een steeds beter beeld van hoe het dorre Mars er ooit uit moet hebben gezien. Er zijn sporen van erosie gevonden, die erop wijzen dat er ooit water over het Marsoppervlak stroomde. En de inslagkraters vertonen sporen van kratermeren. “En op het oppervlak bevinden zich mineralen die enkel in de aanwezigheid van water tot stand zijn gekomen,” legt onderzoeker Joseph Grebowsky uit.

Atmosfeer

Vroeger beschikte Mars over een dikke atmosfeer. Tegenwoordig is de atmosfeer van de rode planeet zeer dun. Hoe Mars een groot deel van zijn atmosfeer exact is kwijtgeraakt, is onbekend. NASA lanceert volgende week een Marssonde die dat uit moet gaan zoeken.

Ontwikkeling
In het filmpje zien we niet alleen hoe Mars er mogelijk vier miljard jaar geleden uit zag. Ook is te zien hoe de planeet zich door de jaren heen ontwikkelde tot de dorre planeet zoals we die vandaag de dag kennen. De oceanen zijn opgedroogd en de blauwe hemel heeft plaatsgemaakt voor een stoffige, oranje lucht. Vandaag de dag is er op het Marsoppervlak – door toedoen van een te lage luchtdruk en temperatuur – geen vloeibaar water meer te vinden.

De grote vraag is hoe lang was Mars zo warm en vochtig? En duurde die periode lang genoeg om de totstandkoming van leven mogelijk te maken?

Bronmateriaal

"NASA Video Illustrates MAVEN Mission's Investigation of a Lost Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Lentz / NASA Goddard Conceptual Image Lab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd