Hubble heeft een schitterende foto gemaakt van de Krabnevel, misschien wel het bekendste supernovarestant dat er bestaat.
Bijna duizend jaar geleden ontplofte er een ster aan de nachthemel. De explosie was zo helder, dat het restant van de ster 23 dagen lang midden op de dag nog met het blote oog zichtbaar was. De jaren, decennia en eeuwen daarna doofde de nevel langzaam uit. Tegenwoordig is de Krabnevel enkel nog met een goede verrekijker of een kleine amateur-telescoop te observeren.
De Krabnevel is 6.500 lichtjaar verwijderd van de aarde. In het midden van het supernovarestant draait een neutronenster elke seconde dertig keer (!!) om zijn as. Deze neutronenster beïnvloedt het gas in de omgeving. Op de Hubble-foto is dit goed te zien. Kijk maar eens naar de regenboogachtige structuren rondom het centrum.
Centrum van de nevel
De meeste foto’s van de Krabnevel laten de buitenkant van de nevel zien. Hubble zoomde nu juist in op het centrum van het eerste object in de Messier-catalogus. Daar zien we de neutronenster, die uit neutronen bestaat. De neutronenster is even zwaar als de zon, maar heeft een straal van enkele tientallen kilometers. Een korrel neutronenster weegt dus meer dan een groep olifanten bij elkaar.
Kleuren
Het scherpe oog van Hubble heeft ook het geïoniseerde gas gezien. Op de foto heeft dit gas een rode kleur. De blauwe gloed wordt veroorzaakt door straling die elektronen afgeven.
Grote foto
Vind je het leuk om deze foto in te stellen als achtergrondafbeelding op jouw telefoon of computer? Download hier een grote versie van ruim 2.000 bij 2.000 pixels.