Zo zag je Pluto nog nooit; nieuwe beelden van New Horizons

pluto-hart

Na een reis van bijna vijf miljard kilometer en meer dan negen jaar krijgen wetenschappers de komende week eindelijk waar voor hun geld. De New Horizons-ruimtesonde maakt steeds scherpere foto’s van Pluto en zijn manen.

De foto bovenaan dit artikel is op 8 juli ontvangen door Mission Control. Deze foto is op 7 juli gemaakt, toen New Horizons acht miljoen kilometer verwijderd was van de dwergplaneet. Het is het eerste beeld dat wetenschappers ontvangen nadat het ruimtevaartuig op 4 juli stopte met communiceren.

“De volgende keer dat we Pluto van deze kant zien, zijn de foto’s van de dwergplaneet 500 keer scherper dan nu”, vertelt onderzoeker Jeff More van NASA’s Ames onderzoekscentrum. “Het wordt fantastisch!”

pluto-recent

Op de nieuwe beelden is o.a. een donkere vlek nabij de evenaar te zien (onderaan). Dit gebied heet de walvis. Daarnaast is een groot wit hart zichtbaar. Dit hart is 2.000 kilometer breed. Zowel het hart als de walvis staat op de meest recente landkaart van de dwergplaneet. Boven het hart en de walvis bevindt zich het noordpoolgebied. Wellicht had jij een flinke poolkap verwacht, maar dit is niet te zien.

Op de meest recente ruwe foto’s zijn niet alleen Pluto en Charon zichtbaar, maar ook een paar andere maantjes. Deze maantjes zijn niet groter dan een pixel.

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd