Zo werken pinguïns samen om een prooi te vangen

dwergpinguin

Dwergpinguïns werken samen om een prooi te vangen. Dit blijkt uit unieke videobeelden, die gemaakt zijn door wetenschappers van de Deadkin universiteit.

De onderzoekers volgden 21 dwergpinguïns (Eudyptula minor) van twee kolonies het zuidoosten van Australië. De dieren werden uitgerust met volgcamera’s. Ze kwamen erachter dat pinguïns samenwerken om te jagen op een groep prooien. Opvallend is dat de kans op succes groter is wanneer een kleine pinguïn alleen op een groep jaagt. Waarom werkt hij dan samen?

De auteurs vermoeden dat een pinguïn samenwerkt om zo makkelijker prooien te vinden. Een andere mogelijkheid is dat het veiliger is om in een groep te jagen, bijvoorbeeld wanneer een roofdier om de hoek komt kijken. “Maar wanneer er eenmaal een prooi is gevonden, is het ieder voor zich”, zegt onderzoeker Grace Sutton.

Overigens zijn er meer dieren die samen jagen, zoals rifvissen en krokodillen. Rifvissen pakken de gezamenlijke jacht slimmer aan dan pinguïns. Iedere vis heeft een eigen taak. De één jaagt de prooi achterna, de rest blokkeert de ontsnappingsroutes. Ook krokodillen en alligators werken nauw samen met soortgenoten. Zo zwemmen ze bijvoorbeeld in een cirkel om een school vissen heen en maken ze die cirkel iedere keer kleiner, om vervolgens een hap te nemen in de compacte groep vissen.

Benieuwd hoe de pinguïns het doen? Bekijk de beelden hieronder.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd