Zo voorkomt de specht een hersenschudding

Wetenschappers weten nu nog beter hoe een specht zichzelf beschermt tegen hersenletsel. En daar kunnen wij mensen van leren!

Een specht timmert met zijn snavel op boomstammen om er een nestje in te kunnen maken. En dat gaat hard. Het hoofd van een timmerende specht heeft soms snelheden van zo’n zes meter per seconde. Hoe kan het dan toch dat het beest geen hersenletsel oploopt?

Bescherming
Daar is al wel het één en ander over bekend, maar wetenschappers beten zich toch weer in dat vraagstuk vast om nog meer van de specht te weten te komen. Ze hebben daar een goede reden voor. Ze kunnen die informatie namelijk gebruiken om nog betere hoofdbescherming voor mensen te ontwikkelen.

WIST U DAT?

Beelden
De onderzoekers keken de beelden van een specht die timmert in slowmotion terug. Ook werden er scans gemaakt van de schedel van de specht. Zo konden de onderzoekers precies achterhalen met welke krachten de spechten te maken kregen en hoe ze daarmee omgingen. Hieruit blijkt dat er drie factoren zijn die ervoor zorgen dat de specht geen hersenletsel oploopt.

Snavel
De lengte van de onder- en bovenkant van de snavel is niet gelijk. Hierdoor blijkt de klap minder ver in het brein door te dreunen. Daarnaast bleken sommige botten een bijzondere structuur te hebben: een beetje sponsachtig. Deze botten werken een beetje als golfbrekers: ze breken de kracht die anders op het brein zou worden uitgeoefend. En als laatste is er dan nog een bot dat helemaal om de schedel heenliep en nog eens extra bescherming biedt.

De onderzoekers concluderen dat niet één, maar minimaal drie lichaamskenmerken de specht beschermen. Hun onderzoek is terug te vinden in het blad PLoS ONE.

Bronmateriaal

"How woodpeckers avoid head injury" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marko Kivelä (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd