Zo tast koffie de vruchtbaarheid van vrouwen aan

Koffie kan de kans op een geslaagde zwangerschap sterk verkleinen. Wetenschappers weten nu ook hoe dat komt.

Een eitje moet zich naar de baarmoeder verplaatsen om daar uit te kunnen groeien tot een gezonde baby. De eitjes worden hierbij voortgedreven door kleine, haarachtige uitsteeksels. Deze leiden de eitjes – geholpen door samentrekkingen van spieren in de wanden van de eileider – naar de baarmoeder.

WIST U DAT…

Muis
Wetenschappers bestudeerden de eileiders van muizen en ontdekten dat cafeïne ervoor zorgde dat de cellen die de samentrekkingen van de spieren regelen stoppen met werken. Het resultaat: de eitjes kunnen niet uit de eileider komen. En dan blijkt pas hoe groot de rol van deze spieren is. Deze spelen een veel grotere rol dan de ‘haartjes’ en kunnen dus gemakkelijk een zwangerschap voorkomen.

Verklaring
“Dit verklaart mogelijk waarom vrouwen die veel cafeïne consumeren er vaak langer over doen om zwanger te raken dan vrouwen die niet veel cafeïne tot zich nemen,” concludeert onderzoeker Sean Ward. Het onderzoek kan wetenschappers een stuk verder helpen.

Niet alleen als het gaat om de behandeling van vrouwen die maar niet zwanger kunnen raken, maar ook bij de behandeling van eileiderontstekingen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook kan het wetenschappers helpen beter te begrijpen hoe een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd