Zo slecht is te laat naar bed gaan voor je gezondheid, vooral voor deze mensen

Kon je Netflix weer niet uitzetten, wilde je nog even wat voor je werk afmaken of ben je te lang blijven hangen op de borrel? Het lijkt zo onschuldig, maar te laat gaan slapen, is slechter voor je gezondheid dan je denkt. 

Wie onregelmatig slaapt heeft namelijk veel meer kans op een hoge bloeddruk. En daarvoor hoef je niet heel gek te doen: een half uur eerder of later in slaap vallen dan gemiddeld is al slecht voor hart en bloedvaten. Daarbij geldt: hoe groter het slaapgebrek of de afwijking van de gemiddelde tijd waarop je slaapt, hoe slechter het voor je is. Voor één groep mensen is het extra ongezond om onregelmatig te slapen. Dat zijn mannen van middelbare leeftijd met overgewicht.

Bedgeheimen onthuld
Onderzoekers van de Australische Flinders University hebben gegevens verzameld van ruim 12.000 thuisslapende volwassenen uit verschillende delen van de wereld, in totaal meer dan twee miljoen nachten aan slaapdata. Bijna 90 procent van de deelnemers was man en het gemiddelde BMI van de groep is 28, wat betekent dat het gros overgewicht heeft.

Speciaal voor het onderzoek zijn er sensoren onder de matrassen aangebracht in hun slaapkamers en wordt de bloeddruk van de proefpersonen gedurende de studie in de gaten gehouden. Gemiddeld werd de bloeddruk bij elke deelnemer dertig keer gemeten over een periode van negen maanden.

Meer bewustzijn
De onderzoekers ontdekten een sterk verband tussen een verhoogde bloeddruk en een onregelmatig slaappatroon. Ze willen dan ook meer bewustzijn creëren over het effect van ons 24-uursritme op de gezondheid. “Het is niet voldoende om ervoor te zorgen dat we genoeg slaap krijgen, het is ook belangrijk om zo regelmatig mogelijk onze rust te pakken”, legt slaapwetenschapper Hannah Scott van Flinders University uit.

Regelmatig meer dan dertig minuten later of vroeger naar bed gaan dan anders leidt tot een derde meer kans op een verhoogde bloeddruk. Ook bijvoorbeeld het moment van wakker worden en het middelpunt van de slaapsessie correleren met een hoger risico op hypertensie. Slaap je eenmaal onregelmatig dan kan dit al snel verergeren en leiden tot nog meer ontregeling van je slaappatroon, waarschuwen de onderzoekers.

Genoeg slapen is niet genoeg
Eerder slaaponderzoek liet al zien dat zowel een tekort aan slaap (minder dan zes uur per nacht), als te lang slapen (meer dan negen uur) een negatief effect heeft op de bloedsomloop. Deze conclusies zijn door het nieuwe onderzoek opnieuw bevestigd, al gaan de Australiërs nog een stap verder. “Onze studie laat zien dat onregelmatig slapen dezelfde negatieve gezondheidseffecten kan hebben bij volwassenen, ook al klokken ze wel netjes zeven tot negen uur slaap per nacht”, zegt onderzoeker Bastien Lechat.

“Een onregelmatige slaaplengte is net als een wisselende timing van in slaap vallen en wakker worden een risico voor een slechte cardiovasculaire gezondheid. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid slaap die we krijgen. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of er nog meer hart- en gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door fluctuaties in slaaplengte en timing.”

Nieuw concept
“Deze studie brengt een nieuw concept onder de aandacht. Keer op keer blijkt dat een goede slaaphygiëne erg belangrijk is om fysiek en mentaal gezond te blijven. Vooral het effect op het hart- en vaatstelsel is duidelijk gebleken. Deze studie is een welkome aanvulling op wat we al weten over slechte slaapgewoontes, meer kans op obesitas, hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk in het algemeen”, aldus slaapwetenschapper professor Danny Eckert van Flinders University.

Het is daarom sterk aan te bevelen om iedere dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en weer op te staan. En dus niet die hele serie nog uit te kijken tot je je ogen niet meer kunt openhouden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd