Zo mooi waren de vallende sterren in Nederland

  sterrenregen

  De afgelopen dagen is het een waar spektakel aan de nachthemel: de Perseïden geven acte de présence en dat resulteert in tientallen vallende sterren per uur. Roel Weijenberg ging er eens goed voor zitten en maakte een prachtige tekening van het spektakel.

  De eerste voorbereidingen voor het kunstwerkje trof Weijenberg maandagmiddag. Hij tekende het sterrengebied in de buurt van de radiant (het punt waar de vallende sterren vandaan lijken te komen).

  Lochem
  ‘s Avonds reed hij naar Lochem waar de bewolking rond 23.00 uur plaatsmaakte voor een heldere blik op de sterrenhemel. Ongeveer een uur lang tuurde Weijenberg naar de hemel en nam in die tijd 20 meteoren waar. Acht daarvan bevonden zich in het gebied van zijn tekening.

  Resultaat
  De meteoren die Weijenberg waarnam en die op zijn tekening pasten, tekende hij direct in. Het resultaat mag er zijn! Een prachtige afbeelding met daarop acht meteoren die uit een centraal punt aan de nachthemel lijken te schieten.

  Afbeelding: Roel Weijenberg / Roelblog.nl.
  Afbeelding: Roel Weijenberg / Roelblog.nl.

  Elk jaar in augustus kunnen we – bij helder weer – tientallen vallende sterren per uur waarnemen. De ‘vallende sterren’ zijn in werkelijkheid stof- of puindeeltjes die de komeet Swift-Tuttle heeft achtergelaten en die in de aardse atmosfeer belanden. Hoewel de meteorenzwerm reeds gepiekt heeft, zijn er ook de komende nachten nog wel vallende sterren te zien. Alleen wel aanzienlijk minder dan in de nacht van maandag op dinsdag. Voor wie niet in de gelegenheid is om het oog langdurig op de sterrenhemel gericht te houden, hebben we hier enkele mooie foto’s van de sterrenregen van 2013 verzameld. Kunt u er toch een beetje over meepraten!

  Bronmateriaal

  Met dan aan Roel Weijenberg
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Roel Weijenberg.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd