Zo mooi is ons kikkerlandje!

Wie door het boek Natuur in Nederland bladert, zal zich wel eens verbazen. Is dit Nederland? Ja, zo mooi is ons land!

Ons land is plat. Geen bergen, geen hoge heuvels, geen sprankelende watervallen. Bijna saai, zou u misschien zeggen. Frank Berendse, auteur van het boek ‘Natuur in Nederland’ wil daar niets van weten. Aan de hand van prachtige foto’s, tekeningen en mooie verhalen laat hij zien dat Nederland een gevarieerd en prachtig landschap vol met verrassende planten en dieren kent.

Kootwijkerzand. Foto: China Crisis (via Wikimedia Commons).

Vervreemdend
En we moeten toegeven: Berendse heeft gelijk. De foto’s en tekeningen doen soms bijna wat vervreemdend aan. Een foto van Kootwijkerzand doet even denken aan een woestijnlandschap, terwijl de erosiedalen in Zuid-Oost Veluwe helemaal niet in ons landje thuis lijken te horen. Hetzelfde geldt voor Boven-Slinge bij Winterswijk waar bomen zich op bijna sprookjesachtige wijze over smalle beekjes buigen. Maar ook voor de schorren en kreken in het kleurrijke Verdronken Land van Saeftinghe. In duidelijke bewoordingen legt Berendse uit aan welke geologische processen we zo’n gevarieerd landschap te bieden hebben.

Over het boek

Natuur in Nederland (ISBN: 978 90 5011 376 2) is geschreven door Frank Berendse en uitgegeven door KNNV Uitgeverij. Het boek kost normaal gesproken 29,95 euro. Maar als u het boek vóór 31 december 2011 aanschaft, betaalt u 24,95 euro.

Tien landschappen
Voor het gemak is het boek onderverdeeld in tien hoofdstukken: elk hoofdstuk staat voor een nieuw landschap en samen vormen de hoofdstukken en landschappen ons mooie kikkerlandje. Niet alleen de hoogvenen en bossen, maar ook onder meer het heuvelland, de duinen, de nieuwe polders, het hoge zand, de beekdalen en de stad komen aan bod. Maar natuurlijk blijft het niet bij landschappen: er is ook aandacht voor de vele bewoners ervan. Vogels, zoogdieren, insecten, reptielen en planten: ze worden uitgebreid uitgelicht (vaak met behulp van prachtige tekeningen).

Waddenzee. Foto: Anneke van Beek (cc via Flickr.com).

Chauvinisten
Natuur in Nederland is een boek voor chauvinisten of mensen die dat willen worden. Voor mensen die meer willen weten over het landschap dat wij zo vanzelfsprekend vinden. Maar ongeacht om welke redenen u dit boek openslaat, het heeft altijd dezelfde uitwerking: u gaat ervan wiebelen op uw stoel. Want wat is er nog veel moois te ontdekken in ons land! En dit boek neemt u graag mee op ontdekkingsreis en helpt u om die prachtige natuur niet alleen beter te begrijpen, maar nog meer te waarderen.

Prachtige foto’s
Een beeld zegt meer dan duizend woorden: het is een gezegde dat zeker voor dit boek opgaat. De prachtige foto’s van de natuur en de fantastische tekeningen van de hand van Ed Hazebroek brengen de natuur al in uw woonkamer tot leven. Wie al dat moois eens met eigen ogen wil gaan bekijken, wordt daartoe van harte uitgenodigd. De auteur beveelt in het boek diverse wandel- en fietstochten aan.

Nieuwsgierig geworden? U kunt het boek hier bestellen!

UPDATE 14 juni 2012: Vanmorgen is de app ‘Natuur in NL’ gelanceerd. Met de app voor iOS en Android kunt u de tochten die in het boek beschreven staan, zelf maken. En tijdens de toch biedt de app volop informatie over wat er allemaal te zien is. De eerste versie van de app telt vijf wandeltochten en twee fietstochten, maar wordt voortdurend aangevuld. U vindt de app in de App Store en in de Google Play Store.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Charles Roffey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd