Zo kunnen ouders pinda-allergie bij hun kinderen voorkomen 

Het is natuurlijk heel vervelend als je allergisch bent voor pinda’s. Zeker voor kinderen is het moeilijk in te schatten of ergens sporen van pinda’s in zitten en in het ergste geval kan de allergie dodelijk zijn. Gelukkig is er goed nieuws: nu is onomstotelijk bewezen dat ouders op een simpele manier de kans op een pinda-allergie bij hun kind met meer dan 70 procent kunnen verlagen.

Het is eigenlijk heel simpel: als je kinderen van hun eerste tot hun vijfde regelmatig kleine stukjes pinda geeft, hebben ze een veel kleinere kans om allergisch te worden, ook in de puberteit en als volwassene. De resultaten van de onderzoekers van King’s College London laten duidelijk zien dat het werkt om pinda’s op al heel jonge leeftijd te introduceren. In veel gevallen zorgt het ervoor dat pinda-allergie helemaal niet optreedt.

Durf pinda’s voor te zetten
Zo’n 3 procent van de volwassenen heeft een heftige voedselallergie. Er zijn vele gradaties, maar slechts 0,2 procent heeft echt een ernstige pinda-allergie. En 0,1 procent heeft zo’n extreme vorm dat ze ook aan sporen ervan al zouden kunnen overlijden. “Tientallen jaren van advies om pinda’s te vermijden heeft ouders bang gemaakt om hun kinderen al op jonge leeftijd pinda’s voor te schotelen. Maar het bewijs is helder: de vroege introductie van pinda’s zorgt voor tolerantie op lange termijn. De kinderen worden tot ver in de adolescentie beschermd tegen de allergie. Deze eenvoudige interventie gaat ongetwijfeld een groot verschil maken voor de komende generaties en ervoor zorgen dat het aantal gevallen van pinda-allergie keldert”, vertelt hoofdonderzoeker Gideon Lack.

Groeiend probleem
Maar zo ver is het nog niet. Op dit moment neemt pinda-allergie toe in westerse landen. Ongeveer een op de vijftig jonge kinderen heeft de aandoening. Voor sommigen kunnen zelfs kleine hoeveelheden pinda’s leiden tot een levensbedreigende allergische reactie. Dit, samen met tegenstrijdige adviezen, heeft ervoor gezorgd dat ouders bang zijn om pinda’s toe te voegen aan het kinderdieet.

De nieuwe onderzoeksresultaten bouwen voort op een eerdere studie. Toen kreeg de helft van de deelnemers tussen de 0 en 5 jaar de opdracht om regelmatig pinda’s te consumeren, terwijl de andere helft juist werd gevraagd om pinda’s gedurende die hele periode te vermijden. Onderzoekers ontdekten in dit onderzoek dat een vroege introductie van pinda’s het risico op pinda-allergie op 5-jarige leeftijd met ruim 80 procent vermindert.

Fifty-fifty
De Britse onderzoekers volgden voor de nieuwe studie de kinderen in beide groepen tot ze 12 waren. In deze periode kregen de ouders en kinderen geen opdracht mee wat betreft pinda’s eten. Ze mochten het helemaal zelf weten. Het team ontdekte dat ruim 1,5 procent van de deelnemers uit de pindamijdende groep en bijna 0,5 procent van de pinda-etende groep (in de vroege kinderjaren) een pinda-allergie hadden op de leeftijd van 12 jaar of ouder. Deze resultaten laten zien dat vroeg beginnen met pinda’s eten en dit regelmatig herhalen, het risico op pinda-allergie in de adolescentie met ruim 70 procent vermindert. Uit de studie blijkt dat het beschermende effect van vroeg pinda’s eten aanhoudt zonder dat kinderen daarvoor pinda’s moeten blijven eten.

Veilig en effectief
Professor George Du Toit reageert: “Dit is een veilige en heel effectieve interventie die al vanaf de leeftijd van vier maanden kan worden gestart. Als het kind in staat is om een fopspeen in zijn mond te houden, kunnen pinda’s worden geïntroduceerd als een zachte gepureerde pasta.”

Het onderzoeksteam testte de jongeren op pinda-allergie door ze geleidelijk aan steeds meer pinda’s te geven. Uiteindelijk konden ze zo veilig minstens vijf gram consumeren, dat zijn zeker twintig pinda’s. De wetenschappers ondervroegen de deelnemers ook over hun recente pindaconsumptie en controleerden deze zelfrapportages zelfs door stofmonsters te nemen van de bedden van de proefpersonen en die op pindaresidu te testen.

Pindapap voor peuters
Professor Lack heeft dan ook alle vertrouwen in pindapapjes voor baby’s, peuters en kleuters. “Vroege consumptie van pinda’s zal wereldwijd elk jaar meer dan 100.000 nieuwe gevallen van pinda-allergie voorkomen”, besluit hij.

Bronmateriaal

"Follow-up to Adolescence after Early Peanut Introduction for Allergy Prevention" - NEJM
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ralphs_Fotos / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd