Zo kom je van je overgewicht af: combi van doorslikbare maagballon en afslankmiddel groot succes

Het valt meestal niet mee om die overtollige kilootjes kwijt te raken, zeker niet als het er heel veel zijn. Een combinatie van een doorslikbare maagballon en een afslankmiddel blijkt nu enorm goed te helpen. 

Groot voordeel: er is geen buikoperatie of andere vervelende behandeling voor nodig en mensen met ernstig overgewicht verloren in acht maanden tijd gemiddeld maar liefst 19 procent van hun lichaamsgewicht, oftewel 4,5 BMI-punt.

Bijzonderste onderdeel van de methode is de Allurion-ballon, die de proefpersonen doorslikten en die na een kleine vier maanden op natuurlijke wijze het lichaam verlaat. De maagballon werd gecombineerd met afslankmiddel liraglutide (Saxenda). Uit eerder onderzoek bleek al dat de Allurion-ballon en het medicijn liraglutide apart van elkaar veilige, simpele en effectieve methoden zijn om gewicht te verliezen. Liraglutide is al sinds 2009 internationaal op de markt en is in Nederland op recept verkrijgbaar voor mensen die lijden aan obesitas. Saxenda-injecties worden vanaf 1 april 2022 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Maagballon in pilvorm
De Italiaanse onderzoeker Roberta Ienca wilde weten of de methodes ook geschikt zijn om samen ingezet te worden en zette hiervoor een acht maanden durend experiment op met 181 patiënten (145 vrouwen en 36 mannen) die worstelen met (zwaar) overgewicht. Hun gemiddelde leeftijd was 44 jaar en ze wogen gemiddeld 94,8 kilo, met een BMI van 33,7 aan het begin van de studie. Een BMI tot 25 wordt als gezond beschouwd. Het experiment vond plaats in drie verschillende obesitascentra in Italië, Spanje en Egypte. Het inbrengen van de maagballon is een simpele procedure die in 20 minuten wordt uitgevoerd. De patiënt slikt een capsule met de opgevouwen Allurion-ballon erin. Die vult zich automatisch met vloeistof in de maag en zorgt zo’n vijftien tot zeventien weken voor een vol gevoel, waarna hij op natuurlijke wijze via het maagdarmstelsel weer uit het lichaam verdwijnt. Er komt geen plaatselijke verdoving, narcose, endoscopie of operatie bij kijken.

Na vier tot zestien weken kregen de deelnemers vier maanden lang een dagelijkse injectie met liraglutide toegediend om nog meer gewicht te verliezen. De onderzoekers vroegen naar de redenen voor het innemen van het afslankmedicijn. Meer dan de helft gaf aan nog niet genoeg te zijn afgevallen. Bijna een derde zei dat de ballon steeds minder goed werkte om de eetlust af te remmen en ruim 15 procent wilde meer en sneller afvallen.

Mediterraan dieet
De resultaten waren indrukwekkend. De proefpersonen verloren gemiddeld 13 kilo en 14 procent van hun lichaamsgewicht. Daarmee waren ze bijna driekwart van hun overgewicht kwijt en ging hun BMI met 4,5 punt omlaag. Aangezien de patiënten al met liraglutide waren begonnen voordat de ballon hun lichaam uit was, zijn de vroege effecten van het afslankmedicijn ook in deze cijfers meegenomen. Na het uitpoepen van de ballon kregen de deelnemers dagelijks een Mediterraan dieet voorgeschoteld om op gewicht te blijven en werden ze nog minstens zes maanden gevolgd door het team.

Aan het einde van de liraglutidebehandeling waren de patiënten gemiddeld maar liefst 18 kilo en 19 procent van hun lichaamsgewicht kwijt. Ze hadden nagenoeg geen overgewicht meer en hun BMI was bijna 6 punten lager. En dat allemaal zonder serieuze bijwerkingen. Bij 4 van de 181 proefpersonen werd de maagballon vroegtijdig weggehaald omdat ze last hadden van maagverwijding, irritatie of voortijdige leegloop van de ballon. Ook hadden deelnemers door de ballon soms last van misselijkheid, overgeven en buikkrampen, maar deze klachten verdwenen grotendeels door gebruik van aanvullende medicatie. Ook door het gebruik van de liraglutide kregen sommige mensen last van bijwerkingen als misselijkheid of diarree.

Bijna iedereen op streefgewicht
“Het Allurion-programma laat geweldige afslankresultaten zien bij mensen met overgewicht en obesitas, zonder dat ze onder het mes hoeven. De combinatie met liraglutide geeft de mogelijkheid om nog meer en sneller kilo’s kwijt te raken en zo binnen acht maanden een gezond gewicht te bereiken”, zegt Ienca. “De producten zijn makkelijk en pijnloos in te brengen, er zijn weinig nare bijwerkingen en het is een goedkope oplossing, omdat er geen operaties of andere medische handelingen nodig zijn. Allurion lijkt daarom een uitstekende methode voor de miljoenen mensen die worstelen met obesitas en de gezondheidsklachten die hiermee gepaard gaan.”

Bronmateriaal

"Combining swallowable gastric balloon and anti-obesity drug boosts weight loss success" - European Congress on Obesity (ECO)
Afbeelding bovenaan dit artikel: PhonLamaiPhoto (Getty via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd