Zo klonk de stem van Alexander Graham Bell

graham

We kennen ‘m allemaal, de uitvinder van de telefoon: Alexander Graham Bell. Maar hoe zijn stem ooit klonk? Dat wisten we niet. Tot nu toe: wetenschappers zijn erin geslaagd om een opname van Bells stem af te spelen.

Bell experimenteerde tussen 1880 en 1886 flink met het opnemen van geluid. Dat resulteerde in meer dan 400 opnames die hij aan het Smithsonian Institution doneerde. Die opnames waren letterlijk op allerlei materialen ‘opgeslagen’. Helaas was van veel van deze opnames onbekend hoe Bell ze terugspeelde en daardoor bleef dus onduidelijk wat er precies op de schijfjes stond.

Luisteren
Wetenschappers hadden zich er al bijna bij neergelegd dat we de schijfjes alleen maar konden bekijken. Tot een onderzoeker in 2011 erin slaagde om een schijfje dat afkomstig was uit het laboratorium van Bell en al meer dan een eeuw lag te verstoffen, af te luisteren. Op het schijfje waren stemmen te horen die onder meer stukjes uit Hamlet reciteerden. In de herfst van dat jaar bogen onderzoekers zich ook over andere schijfjes van Bell en bijbehorende documenten. Zo ontdekten ze dat er één schijfje was waarop Bell zelf aan het woord kwam.

WIST U DAT…

Kwetsbaar
Het maakte de onderzoekers nieuwsgierig. Hoe zou de stem van Bell klinken? Maar het viel nog niet mee om dat te weten te komen. De schijf was te kwetsbaar om op de traditionele manier af te luisteren. Dus namen de onderzoekers hun toevlucht tot een modernere technologie. Ze ontwikkelden een systeem dat de groeven en hobbels met behulp van licht en een 3D-camera omzette in geluid. En daar was ‘ie dan, de stem van Bell zelf: “In witness whereof – hear my voice, Alexander Graham Bell’.

Nieuwsgierig hoe dat klinkt? Beluister de opname op de site van het Smithsonian Museum!

Bronmateriaal

"We Had No Idea What Alexander Graham Bell Sounded Like. Until Now" - Smithsonianmag.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd