Zo klinkt een vlieg van binnen

Wanneer wij mensen de handen op de oren leggen dan horen we onze hartslag en enkele andere interne rommelingen. Altijd al benieuwd geweest hoe dat bij een vlieg of lieveheersbeestje of mug is? Wetenschappers zochten het uit en komen met de eerste interne geluiden ooit.

De onderzoekers maakten gebruik van atoomkrachtmicroscopie. Deze techniek wordt veelvuldig in de nanotechnologie gebruikt. Met atoomkrachtmicroscopie kunnen trillingen van zeer zwakke geluiden met een zeer hoge frequentie toch worden vastgelegd. Alle insecten kregen een stethoscoop-achtig apparaatje op zich geplaatst dat de geluiden op moest vangen.

En dat leidt tot opnames van de vlieg, het lieveheersbeestje en de mug. In de toekomst kunnen geluidsopnames zoals deze onbekende fysische kenmerken van de insecten vastleggen. Ook kunnen ze leiden tot een oplossing voor de problemen die sommige muggenbeten met zich meebrengen.

Benieuwd naar de geluiden in een vlieg, lieveheersbeestje en mug? Zet het geluid flink hard en luister ze hier, hier en hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd