Zo klein voelen de manen van Saturnus zich continu

dione en mimas

Een fantastische foto van ruimtesonde Cassini doet vermoeden dat de manen van Saturnus een serieus minderwaardigheidscomplex hebben.

Op de foto zien we de manen Mimas en Dione met op de achtergrond de gasreus. De term ‘reus’ komt op deze foto meer dan tot zijn recht, want wat is Saturnus in vergelijking met de maantjes groot!

Links op de foto zie je Dione. Deze maan is 1123 kilometer breed. Rechts op de foto schittert Mimas, een maantje met een diameter van 396 kilometer. Door de wijze waarop de maantjes belicht worden, lijkt het bijna of ze in ontzag tegen de gasreus opkijken. De foto is gemaakt door ruimtesonde Cassini. De sonde bevond zich op dat moment op zo’n één miljoen kilometer van Saturnus.

Op 17 augustus zal Cassini de maan Dione voor de laatste keer van dichtbij bekijken. De ruimtesonde scheert dan op zo’n 474 kilometer afstand langs de maan heen. In de maanden die volgen, scheert Cassini onder meer langs Enceladus en Titan. Eind 2016 moet de sonde zich nog dichter richting Saturnus begeven om een beeld te krijgen van de zwaartekracht en het magnetisch veld van de gasreus. In september 2017 komt dan een einde aan de missie van Cassini wanneer de sonde zich in de atmosfeer van de gasreus boort.

Bronmateriaal

"Looking Up to the Giant" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd