Zo herkent u nepgoud

Langs de Nederlandse snelwegen verkopen voornamelijk Oost-Europeanen soms nepgouden sieraden. In 2009 kreeg het KLPD meer dan vijfhonderd meldingen binnen over nepgoudverkopers. Hoe zorgt u ervoor dat u geen kat in de zak koopt?

Er zijn een paar simpele trucjes om nepgoud te herkennen. Natuurlijk zijn er veel meer professionelere technieken om nepgoud van echt goud te scheiden, maar niet iedere consument beschikt over een 20.000 euro kostend röntgenanalyse-apparaat.

Wie goud koopt, doet er goed aan een magneet mee te nemen. Als het gouden object wordt aangetrokken door de magneet, dan is het nepgoud. Echt goud wordt niet of nauwelijks aangetrokken door een magneet.

Ook handig om mee te nemen: een schoonmaakdoekje voor juwelen. Vraag of u het gouden object even mag schoonmaken. Als u stevig schuurt en de gouden laklaag verdwijnt, dan is het object niet van echt goud.

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor sieraden. Wanneer u een sieraad van nepgoud een dag laat weken in een vloeibaar badje, dan oxideert het sieraad en wordt het dof. Dit zal bij echt goud niet gebeuren.

Wanneer u zeker van uw zaak wilt zijn, kunt u altijd nog een setje kopen met een teststeen en enkele vloeistoffen. Op eBay worden deze zogenaamde ‘Gold Testing Kit Sets’ massaal aangeboden voor ongeveer 20 dollar per stuk.

Bronmateriaal

"How to Detect Fake Gold!" - Silver Stock Report
"How To Spot Fake Gold Jewelry" - Hubpages

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd