Zo beschermen aardbeien ons tegen hart- en vaatziekten

Het is al enige tijd bekend dat aardbeien ons beschermen tegen onder meer hart- en vaatziekten en diabetes. En nu is dan eindelijk duidelijk geworden hoe de zomerkoninkjes dat doen.

Extracten van aardbeien blijken een eiwit dat zich reeds in ons lichaam bevindt, te activeren. Het gaat om het stofje Nrf2. Het verhoogt niet alleen de hoeveelheid antioxidanten in ons lijf, maar zet ook allerlei andere beschermende processen in werking. Zo vermindert het eiwit bijvoorbeeld de hoeveelheid cholesterol.

Geen schuldgevoel
“We hebben ontdekt hoe aardbeien onze ingebouwde verdediging om cellen, organen en bloedvaten gezond te houden, versterkt,” stelt onderzoeker Paul Thornally, werkzaam aan de Warwick Medical School. “Dus voel je niet schuldig over het serveren van aardbeien en slagroom, ook al zou ik meer aardbeien en minder slagroom of zelfs helemaal geen slagroom kunnen aanbevelen!”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een paarse aardbei hebben ontwikkeld?

Diabetes
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat aardbeien slecht cholesterol bestreden en ook het glucoseniveau in het bloed onder controle hielden. Zo verlagen de zomerkoninkjes de kans op diabetes en hartziekten. Het is echter voor het eerst dat wordt aangetoond dat extracten van aardbeien eiwitten die ons tegen ziekten beschermen, stimuleren.

De onderzoekers zijn voornemens hun studie naar de aardbei verder uit te breiden. Zo willen ze nog gaan achterhalen welke soorten aardbeien het beste zijn, hoeveel u er het beste kunt eten en hoe ze dan geserveerd moeten worden.

Bronmateriaal

"Game, set and match to strawberries" - Warwick.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Manchester-Monkey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd