Zittend werk is niet per definitie slecht

milton

Zit jij acht uur per dag naar een beeldscherm te staren en maak jij je zorgen over je gezondheid? Dit hoeft niet. De negatieve effecten van zittend werken worden opgeheven door regelmatig te bewegen. Dit schrijven Amerikaanse wetenschappers deze maand in de online uitgave van Mayo Clinic Proceedings.

In totaal werden 2.223 gezonde mensen in de leeftijd van 12 tot 49 jaar gevolgd met een versnellingsmeter. Hierdoor verzamelden wetenschappers gegevens over sedentair gedrag. Dit is gedrag waarbij ons lichaam weinig energie verbruikt. Denk aan zitten, rijden, lezen en televisiekijken.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die vaak zitten minder fit zijn en een verminderde cardiovasculaire fitheid hebben. Het is zelfs geheel onverstandig twaalf uur per dag achter een bureau te zitten en vervolgens je bed in te rollen. Maar gelukkig zijn er manieren om de negatieve effecten van zittend werk weg te werpen. Eén uur per dag bewegen heft de gevolgen van zes tot zeven uur zitten op.

Creatiever

Behoefte aan creativiteit? Weg met die bureaustoel! Bedrijven die op zoek zijn naar creatieve ideeën en teamwork willen bevorderen, doen er goed aan de stoelen uit de vergaderruimte te halen. Staand zijn mensen creatiever en minder individualistisch.

Tips om te bewegen
Bewegen? Dat is toch zweten in de sportschool? Nee. In het paper noemen de onderzoekers voorbeelden van bewegen en dat laat zien dat deze doelstellingen bijna door iedereen gehaald kunnen worden. “Ga tijdens de lunch naar buiten om bijvoorbeeld een stukje te lopen”, zegt onderzoeker Dr. Jacquelyn Kulinski. “Neem de trap in plaats van de lift. Sta op van je bureau en wandel naar collega’s toe om te overleggen in plaats van telefoneren. Wandel of fiets naar je werk. Ga je met de auto? Overweeg om de auto op minimaal een paar minuten loopafstand van je kantoor te parkeren, zodat je nog een stukje moet lopen. Vervang de standaard bureaustoel door een fitnessbal.”

En staand werken?
De laatste tijd is ook staand werken in opkomst. Wetenschappers beweren dat een lange tijd staand werken ook niet gezond is. “Staan is vermoeiender dan zitten”, zegt professor Dr. Alan Hedge van de Cornell universiteit. “Staand werken veroorzaakt weer andere problemen, zoals knieproblemen, spataderen en opgezwollen enkels.” Het beste advies is om niet te lang te staan of te zitten, maar om voldoende af te wisselen. ZO hou je jouw lichaam gezond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd