Zitten we straks een eeuw zonder energie?

We hebben een probleem. Dat is de conclusie van Nataliya Malyshkina en Deb Niemeier van de universiteit van Californië. Zij berekenden dat het nog zeker tot het jaar 2140 duurt voordat we een alternatieve energiebron kunnen implementeren. Maar zo’n honderd jaar eerder zijn we – zoals het er nu naar uitziet – al door de olie heen.

De onderzoekers richtten zich voor hun voorspellingen op de beurs. Ze keken naar de aandelen van bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie of olie. De prijs daarvan geeft namelijk tamelijk nauwkeurig aan hoever en hoe belangrijk zo’n bedrijf is.

Verkiezingen
“Goede investeerders – wiens voorspellingen dus beter zijn – worden rijker en beïnvloeden de marktprijzen dus meer dan investeerders die de verkeerde beslissingen maken,” zo redeneert Malyshkina. En daar heeft ze een punt: eerder werden de beursresultaten ook al met succes gebruikt om de sportuitslagen en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen te voorspellen.

Alles op?
“Investeerders steken veel meer geld in de traditionele oliebedrijven dan in de bedrijven met alternatieve energiebronnen.” Dat is een teken dat men verwacht dat olie het beter blijft doen. Op basis van zulke signalen, concluderen de onderzoekers dat olie in de toekomst alleen maar populairder wordt. Het gevolg: in 2041 zijn we er doorheen.

WIST U DAT…

Duurzaam
En dat is een probleem, want de markt voorspelt ook dat de duurzame energie er dan nog niet klaar voor is. Mogelijk duurt het nog eens honderd jaar voordat we echt helemaal op duurzame energie kunnen draaien.

Is alles dan al verloren? De onderzoekers denken van niet. Het is mogelijk dat de druk van een dreigend tekort aan olie er uiteindelijk voor zorgt dat zowel het gedrag van de markt als dat van mensen verandert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd