Zitten is dodelijk, maar kantoortijgers zijn niet automatisch ten dode opgeschreven, zo wijst nieuw onderzoek uit

Goed nieuws voor stoelliefhebbers: wetenschappers hebben inmiddels bewezen dat al die kleine tussentijdse wandelingen samen kunnen helpen om de schadelijke effecten van veel zitten te vermijden.

Het is al een tijdje bekend dat we te veel zitten. Gemiddeld brengen volwassenen tussen de negen tot tien uur per dag zittend door, vooral tijdens hun werk. Het lichaam zelf is hier niet zo blij mee; zo wordt een sedentaire levensstijl in verband gebracht met een hoger risico op overlijden en met het krijgen van een hart- of vaatziekte. Vorig jaar werd hier gelukkig al een uitweg voor gevonden: door gemiddeld dagelijks 20 tot 25 minuten te bewegen kunnen deze risico’s grotendeels voorkomen worden. Uit recent onderzoek blijkt dat er ook nog een andere oplossing bestaat: door dagelijks gemiddeld tussen de 9000 en 10.000 stappen te zetten kan het risico ook worden omzeild.

De nieuwe studie gaat in de gemaakte conclusies echter nog een stap verder: het is niet per se nodig om de 9000 stappen te bereiken voordat de voordelen in zicht komen. In plaats daarvan helpt elke wandeling om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. Wetenschapper Matthew Ahmadi heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “Het onderzoek is absoluut geen excuus voor mensen om minder te bewegen. Ondanks dat is het toch heel waardevol om te benoemen dat blijkbaar alle vormen van beweging uiteindelijk helpen om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen. Er zit dus zeker een voordeel in het zetten van net iets meer stappen dan normaal.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad British Journal of Sports Medicine.

Vervolgonderzoek
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers een eerste start gemaakt door eerst gebruik te maken van een grote database uit de UK. De informatie in deze database is afkomstig van de UK Biobank study. Voor dit (eerdere) onderzoek hebben 72.174 (Engelse) burgers zeven dagen lang met een speciaal horloge rondgelopen waar een versnellingsmeter in zat. Deze data is uiteindelijk gebruikt om te berekenen hoeveel stappen de deelnemers per dag hadden gezet en hoelang ze per dag zittend doorbrachten. Hieruit bleek dat de gemiddelde deelnemer ongeveer 6222 stappen per dag zette. Echter hadden de wetenschappers hierbij een probleem: zonder een tweede en lager gemiddelde is het lastig om uiteindelijk de gezondheidsvoordelen te berekenen. Voor dit tweede getal keken de wetenschappers dan ook naar het gemiddelde aantal stappen van de deelnemers die het minst liepen. Om deel uit te maken van deze groep moesten mensen in de onderste 5% zitten van het aantal totaal gemaakte stappen. Hieruit bleek dat deze groep gemiddeld 2200 stappen per dag zette.

Vervolgens was het tijd om de deelnemers te categoriseren afhankelijk van hoeveel ze per dag zaten. Uit eerder verkregen data blijkt dat de gemiddelde mens ongeveer 10.6 uur per dag zittend doorbrengt. Deelnemers die minder dan 10.6 uur per dag zittend doorbrachten, werden dan ook bestempeld als ‘niet een langzitter’, terwijl mensen die langer dan 10.6 uur per dag zittend doorbrachten werden bestempeld als ‘wel een langzitter’.

Voor de laatste stap hebben de onderzoekers een vervolgonderzoek gehouden dat uiteindelijk bijna zeven jaar heeft geduurd – en waar dit onderzoeksverslag dan ook het resultaat van is. Voor dit vervolgonderzoek zijn deelnemers in de gaten gehouden door te kijken naar eventuele ziekenhuisopnames en overlijdensaktes. Hieruit bleek dat er uiteindelijk 1633 deelnemers waren overleden en dat 6190 deelnemers te maken kregen met een hart- of vaatziekte. Hierbij viel het de wetenschappers op dat de deelnemers die meer dan 9000 stappen per dag zetten een verlaagd overlijdensrisico hadden van 39%. Niet alleen dat; ook was de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte voor deze groep 21% lager. De meest interessante bevinding van het onderzoek is echter dat er sprake lijkt te zijn van een lineair verband tussen het verlagen van het overlijdensrisico en het aantal gezette stappen. Zo hadden deelnemers die gemiddeld 4500 stappen per dag zetten dan ook een verlaging van ongeveer 19% wat betreft de kans op vroegtijdig overlijden. De kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte was voor deze groep ongeveer 11% lager.

Elke stap telt
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat ze laten zien dat elke stap telt. Het is dus niet nadrukkelijk nodig om eerst 9000 stappen te zetten voordat de voordelen van bewegen om de hoek komen kijken. In plaats daarvan zijn zelfs korte wandelingen tussendoor ook al heel goed voor de gezondheid. Mede-wetenschapper en teamlid Emmanuel Stamatakis sluit dan ook af: “Het zetten van veel stappen is voor mensen een makkelijke en begrijpbare manier om meer in beweging te komen. We hopen dan ook dat dit onderzoek bij kan dragen aan de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen omtrent bewegingsgedrag. Het is dan ook onbetwist dat deze richtlijnen in ieder geval advies moeten geven over hoeveel stappen mensen per dag zouden moeten zetten om gezond te blijven.”

Bronmateriaal

"Daily step count of 9,000 to 10,000 may counteract risk of death and cardiovascular disease in highly sedentary people" - UNIVERSITY OF SYDNEY
Afbeelding bovenaan dit artikel: Yan Krukau from Pexels (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd