Zit er een ander portret verstopt onder de Mona Lisa?

  mona lisa

  Een Franse wetenschapper beweert onder de Mona Lisa een portret van een andere vrouw te hebben ontdekt.

  Dat meldt de BBC die de ontdekking morgen in de documentaire ‘The Secrets of the Mona Lisa‘ uitgebreid uit de doeken doet.

  Eerder onderzoek
  Onderzoeker Pascal Cotte doet al meer dan tien jaar onderzoek naar Mona Lisa. Eerder stelde hij de kleuren die Mona Lisa oorspronkelijk had, te hebben achterhaald. Ook stelde hij eerder dat het schilderij ietsje gekrompen is.

  Andere vrouw
  Maar tijdens een nieuw onderzoek heeft hij naar eigen zeggen een grote ontdekking gedaan. Onder de Mona Lisa die we allemaal zo goed kennen, gaat de beeltenis van een andere vrouw schuil. Deze vrouw lacht niet zo mysterieus als Mona Lisa en is volgens Cotte ook een heel andere vrouw dan de ‘bovenste’ beeltenis laat zien.

  Mona Lisa

  Mona Lisa blijft zo’n vijfhonderd jaar nadat ze geschilderd werd, de gemoederen bezighouden. De ene theorie over wie ze is, is nog maar net gepubliceerd of een nieuwe theorie over het schilderij duikt alweer op. Zo beweerden mensen in 2012 het jongere zusje van Mona Lisa te hebben ontdekt. Ook toen waren kunsthistorici niet overtuigd. En in een poging de identiteit van Mona Lisa te achterhalen, gingen onderzoekers onlangs zelfs op jacht naar het graf van Lisa Gherardini: de vrouw die vermoedelijk op het schilderij te zien is. Vooralsnog blijft de identiteit van Mona Lisa echter in nevelen gehuld.Het lijkt wel of het schilderij vastberaden is haar geheimen nog jarenlang te bewaren.

  Wie?
  Over de identiteit van de Mona Lisa die jaarlijks door velen in het Louvre bewonderd wordt, is al veel gezegd. De meesten denken dat het gaat om Lisa Gherardini. Maar Cotte denkt dat we die theorie moeten herzien. Hij denkt dat de beeltenis die hij nu ontdekt heeft, Lisa Gherardini is en dat het schilderij aan die beeltenis haar naam ontleend. De vrouw die we met z’n alleen in het Louvre bewonderen, zou iemand anders zijn.

  Nog twee beeltenissen
  Naast deze beeltenis heeft Cotte naar eigen zeggen nog twee andere beelden onder het oppervlak van het schilderij aangetroffen, zo schrijft Roya Nikkhah op de website van BBC News. Onder meer een portret van iemand met een iets groter hoofd en neus, grotere handen, maar kleinere lippen.

  Cotte ontdekte de verborgen beeltenissen met behulp van moderne technologie. Door intense lichtbundels op het schilderij te werpen en te kijken hoe het schilderij het licht reflecteert, kon hij achterhalen uit welke lagen het schilderbij bestond. Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon – maker van de documentaire die morgen bij de BBC te zien is – noemt het nu al “Art Story of the Century”. “Het Mona Lisa-mysterie is eindelijk opgelost,” schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Lang niet alle historici denken er net zo over. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen dat onder Mona Lisa portretten van een andere vrouw schuilgaan.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd