Zink verjaagt en voorkomt verkoudheid

Tabletten of siroop met daarin zink kunnen voorkomen dat een verkoudheid verergert. Ook kan de ziekte worden afgewend door binnen 24 uur nadat de eerste symptomen zich aandienen wat siroop of tabletjes met zink te nemen. Dat blijkt uit een analyse van vijftien experimenten onder 1360 mensen. Uit nader onderzoek moet blijken welke dosis zink het beste werkt.

De verkoudheid is nog altijd een veelvoorkomend probleem. Een volwassene heeft er gemiddeld twee tot vier keer per jaar last van. Kinderen nog vaker: tot wel tien keer per jaar. Het virus verspreidt zich gemakkelijk: door te hoesten of niesen kunt u uw collega al op bacillen trakteren.

Zink
De wetenschappers denken dat zink een oplossing kan zijn. Het goedje pakt het virus op drie manieren aan: de symptomen worden minder heftig. Waarschijnlijk komt dat doordat zink het immuunsysteem een duwtje in de rug geeft. En ten tweede voorkomt zink dat de bacillen via het slijmvlies in de neus belanden. Zo kan de griep zelfs worden afgewend. Uit laboratoriumtests blijkt bovendien dat de bacteriën zich door inname van zink niet langer vermenigvuldigen.

BENIEUWD…

…hoe een verkoudheid er in 3D uitziet? Klik hier!

Experiment
De experimenten zijn overtuigend. Mensen die de eerste symptomen van een verkoudheid ervoeren en binnen 24 uur een tablet met zink namen, werden minder heftig ziek. Ook duurde hun ziekte korter. Kinderen die vijf maanden of langer elke dag vijftien milligram siroop met zink tot zich namen, waren minder vaak ziek.

Nader onderzoek is echter noodzakelijk: zo is nog onduidelijk bij hoeveel zink een mens het meeste baat heeft. Ook is niet duidelijk hoelang mensen de zinktabletten kunnen slikken: in grotere hoeveelheden kan het goedje namelijk giftig zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd