Zing ‘ns wat, dokter: muziek laat kind minder pijn voelen

  kind aan het infuus

  Een nieuw onderzoek van de universiteit van Alberta bewijst maar weer eens de kracht van muziek. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat muziek ervoor kan zorgen dat kinderen tijdens een medische ingreep minder pijn ervaren.

  De onderzoekers bestudeerden 42 kinderen, tussen de drie en elf jaar oud. Alle kinderen belandden op de spoedafdeling van een ziekenhuis en moesten aan het infuus. Een deel van de proefpersonen luisterde naar muziek terwijl het infuus werd aangebracht, de rest van de proefpersonen moest het zonder muziek doen. De onderzoekers keken ondertussen in hoeverre de kinderen overstuur waren, ook vroegen ze de kinderen naar hoeveel pijn het deed en hielden ze de hartslag van de jonge patiënten in de gaten. Bovendien vroegen ze de ouders hoe tevreden ze waren met de zorg. En ook de mensen die het infuus aanbrachten, werd gevraagd hoe goed ze het vonden gaan.

  Minder pijn
  “We ontdekten dat er een verschil was in de pijn die kinderen rapporteerden,” vertelt onderzoeker Lisa Hartling. “De kinderen in de muziekgroep hadden kort na de ingreep minder pijn.” De resultaten zijn belangrijk. “Het afspelen van muziek voor kinderen tijdens een pijnlijke medische procedure is een goedkope en gemakkelijke ingreep in een klinische omgeving.”

  WIST U DAT…

  …patiënten van een empathische dokter meer pijn kunnen verdragen?

  Tevreden
  Uit het onderzoek blijkt bovendien dat ouders van kinderen in de muziekgroep tevredener waren over de zorg die hun kind kreeg aangeboden. De hulpverlener die het infuus aanbracht, gaf wanneer een kind naar muziek luisterde in 76 procent van de gevallen aan dat het aanbrengen van het infuus gemakkelijk ging. Bij kinderen die niet naar muziek luisterden, ging het maar in 38 procent van de gevallen gemakkelijk.

  Hartling is vastbesloten om haar onderzoek voort te zetten. Er zijn namelijk nog enkele belangrijke vragen die nu nog niet te beantwoorden zijn. “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het brein op verschillende manieren reageert op muziek. Meer onderzoek omtrent hoe en waarom muziek wellicht onze aandacht afleidt van pijn kan ons op dat gebied wellicht verder helpen.”

  Bronmateriaal

  "Music decreases perceived pain for kids in pediatric ER: UAlberta medical research" - Ualberta.ca
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jacek Smolak (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd