Wilt u een hoger startsalaris afdwingen, dan doet u er goed aan om tijdens het onderhandelingsgesprek nog eens te benadrukken hoe behulpzaam u naar andere collega’s toe bent. Dat resulteert namelijk al snel in een startsalaris dat 100 euro hoger ligt, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam trekken die conclusie op basis van een experiment. Ze verzamelden een aantal proefpersonen en gaven ze de rol van werkgever. De proefpersonen kregen een foto van een mannelijke en vrouwelijke sollicitant voorgeschoteld. De sollicitanten waren qua opleiding en werkervaring allebei even geschikt voor de functie. Ook kregen de proefpersonen een gefingeerde referentiebrief van de huidige werkgever van de sollicitanten voorgeschoteld. In werkelijkheid was de referentiebrief geschreven door de onderzoekers. Zij schreven twee soorten brieven: in de ene brief legden ze de nadruk op goed werkgedrag in de vorm van behulpzaamheid en onbaatzuchtigheid. In de andere brief legden ze de nadruk op goed werkgedrag in de vorm van individualisme en zelfzuchtigheid.
Reputatie
De proefpersonen kregen de opdracht de sollicitanten op verschillende punten te beoordelen. Onder meer: reputatie, behulpzaamheid en fysieke aantrekkelijkheid. Ook moesten ze een voorstel voor een startsalaris doen.
Resultaten
De behulpzame sollicitanten bleken een aanzienlijk hoger startsalaris aangeboden te krijgen. Gemiddeld gaven de proefpersonen de behulpzame sollicitanten – die ze fysiek niet aantrekkelijker vonden dan de individualistische sollicitanten – 100 euro per maand meer.
“Blijkbaar is behulpzaam gedrag niet alleen voordelig voor de ander, maar loont het de behulpzame persoon zelf ook,” concludeert onderzoeker Mark van Vugt. “Op de werkvloer levert het een hoger aanzien op en het betaalt zich letterlijk uit in een hoger salaris.”