Zijn uitgestelde beslissingen beter?

  Op 9 juni 2010 gaan de stembussen in Nederland open. Gaan we voor dezelfde partij als de vorige keer of niet? Dat hangt ervan af wanneer er een beslissing wordt gemaakt. Hoe langer iemand wacht met een beslissing, hoe groter de kans is dat diegene gaat voor het alternatief.

  Psycholoog Niels van de Ven en zijn collega’s onderzochten het kiesgedrag van mensen. Zij voerden diverse experimenten uit. Wanneer mensen direct moeten kiezen voor de standaard of het alternatief, kiest 82 procent van de mensen voor de standaard. Wie het maken van een beslissing uitstelt, kiest 56 procent van de tijd voor de standaard.

  Hoe langer iemand wacht met beslissen, hoe groter de kans dat diegene een nieuwe koers gaat varen. “Mensen die beslissingen maken moeten er rekening mee houden dat het niet neutraal is om te wachten met het maken van een beslissing”, concludeert Van de Ven van de universiteit van Tilburg.

  Maar om even terug te komen op de vraag in de kop: zijn uitgestelde beslissingen beter? Het hangt er volledig van af wat de standaard is en wat het alternatief is. Als de standaard beter is dan het alternatief, dan is het goed om een beslissing direct te maken. Zo niet, dan is uitstel beter.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd