Zijn lichte gebieden op de maan ontstaan door komeetinslagen?

maan-swirls

Op de maan is meer te zien dan alleen kraters. Zo lijkt het alsof iemand op bepaalde plekken poedersuiker op de maan heeft gestrooid. Deze lichte gebieden zijn soms duizenden kilometers lang en waren – tot op heden – een mysterie.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden wetenschappers een verband tussen deze lichte stroken en het magnetisch veld van de maan. Maar dit blijkt niet te kloppen. De poedersuikergebieden zijn namelijk het resultaat van komeetinslagen.

Een komeet is niet een simpele asteroïde, maar bestaat uit een kern met daaromheen een atmosfeer. Wanneer een komeet inslaat op de maan, dan vormt de kern van de komeet een flinke krater. De atmosfeer (coma) explodeert, waardoor de fijne stofdeeltjes in deze atmosfeer op het maanoppervlak worden gestrooid.

De wetenschappers melden in het wetenschappelijke blad Icarus dat dit proces invloed heeft op het magnetische veld van de maan. Het magnetische veld van ijzerdragende mineralen in grotere stofdeeltjes worden door de inslag gereset, waardoor het magnetische veld soms sterker wordt dan voor de inslag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd