Zijn er waterstofgeisers op Mercurius?

Mercurius is niet zo saai als gedacht. De MESSENGER-ruimtesonde cirkelt sinds maart 2011 rondom de binnenste planeet van ons zonnestelsel en heeft al aardig wat interessante foto’s doorgestuurd, waaronder de bovenstaande mysterieuze foto.

Op de foto zijn kraterafzettingen zichtbaar. Dit is op zich niet zo heel bijzonder. Wat wel bijzonder is, is het feit dat deze afdekking zijn bedekt met een gifgroen goedje. Wat is dit voor iets?

Geiser
Wetenschapper Marvin Herndon denkt dat er waterstofgeisers zijn op Mercurius. Het materiaal is dus mogelijk waterstof, dat ooit uitgestoten is door een geiser.

Terug in de tijd
Toen Mercurius ruim vier miljard jaar geleden onder hoge druk en hoge temperaturen gevormd werd, toen was het ijzer op de planeet in vloeibare staat. Hierdoor absorbeerde de planeet grote hoeveelheden waterstof. Vervolgens koelde de planeet af, waardoor de waterstof weer werd uitgestoten via geisers.

Uw mening
Of het echt waterstofgeisers zijn of niet: voorlopig kunnen wetenschappers alleen maar gissen. Wat denkt u? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd