In 2010 fotografeerde NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter een bijzondere optische illusie op de rode planeet. Dit fascinerende kiekje is de ruimtefoto van de week.
Op de foto zijn duinen te zien met daarop boomachtige objecten. Deze Martiaanse bomen zijn niets meer en niets minder dan donker zand dat via zandduinen naar het oppervlak wordt geduwd door zonverhit koolstofdioxideijs. In de Martiaanse lente verwarmt de zon het ijs, waardoor het sublimeert en dus direct overgaat in damp. Het donkere zand komt bloot te liggen en schuift naar beneden over de duin.
“Het lijkt alsof het zwarte zand boven het oppervlak uitkomt, maar dat is een illusie”, zegt onderzoeker Candy Hansen van het Mars Reconaissance Orbiter-team. “Het donkere zand ligt op het slipvlak van de duin. Aan de voet van de duin stopt het donkere zand. De stroken zijn tot 50 meter lang.” Een wonder van moeder natuur.
Parels van de Mars Reconnaissance Orbiter
De Mars Reconnaissance Orbiter heeft in vijftien jaar tijd al meer dan 70.000 rondjes om de planeet Mars afgelegd. In deze periode heeft dit ruimtevaartuig ontelbaar veel prachtige foto’s gemaakt en zijn er ook nog eens veel ontdekkingen gedaan. Een bloemlezing van de meest bijzondere ontdekkingen – zoals de vondst van zout water, een Mariaans appeltaartje en glasafzettingen in inslagkraters – lees je in deze terugblik.
Meer illusies op Mars
De afgelopen decennia zijn meerdere vreemde Marsfoto’s gemaakt, zoals het gezicht van Ghandi en een geheime basis. De bekendste optische illusie is het beroemde gezicht op Mars. In 1976 fotografeerde NASA’s Viking 1 orbiter deze fascinerende berg. De tafelberg leek een menselijk gezicht te hebben. De foto verscheen in alle kranten en werd gezien door veel mensen als hét bewijs van het bestaan van leven op Mars. Natuurlijk wisten NASA-wetenschappers wel beter en dachten zij al vanaf het begin dat het gezicht een illusie was, veroorzaakt door licht en schaduw.