Zijn de Haïtiaanse 100-dollar-huizen orkaanproof?

  Een aantal multiplexplaten en een handvol schroeven is voldoende om een Hexayurt te bouwen. Dit kleine huis is met een prijs van honderd dollar zeer goedkoop. Een Hexayurt gaat zeker drie jaar mee en wordt waarschijnlijk niet vernield door een orkaan. Is dit de oplossing voor dakloze Haïtianen?

  Op dit moment worden er tenten verspreid in Haïti, maar deze zijn duurder (300 tot 400 dollar per stuk) en gaan slechts een jaar mee. Als het weer meezit.

  “Wanneer de tenten worden vernield door bijvoorbeeld een orkaan, dan zijn de mensen weer dakloos”, zegt Vinay Gupta, de uitvinder van de Hexayurt. Hij maakte in 2008 zijn eerste Hexayurt. Het kostte hem een paar uur de tijd om het huis in elkaar te zetten. Zijn Hexayurt bleef koel en werd niet uit het veld geslagen door hevige zandstormen.

  Twintig dollar per gezinslid
  De eerste Hexayurt van Gupta was groot genoeg voor een persoon. Een Haïtiaanse familie van vijf personen heeft een groter huis nodig. Gupta denkt dat er achttien multiplexplaten nodig zijn om een huis met een vloeroppervlak van 26 vierkante meter te bouwen. In eerste instantie genoeg voor een Haïtiaans gezin. Aangezien een Hexayurt honderd dollar kost, kost een stukje leefruimte slechts twintig dollar per persoon.

  Beren op de weg
  “Ik heb geen idee of dit concept gaat werken”, vertelt Linton Wells van de National Defense universiteit in Washington. Hij testte Hexayurts in de bergen van West Virginia. De Hexayurts bleven overeind bij stormen van 100 kilometer per uur. Ze werden echter met de grond gelijk gemaakt door beren. Gelukkig zijn er geen beren in Haïti.

  Meerdere alternatieven
  Op dit moment analyseert Science for Humanity of de Hexayurt orkaanproof is. Mocht dit zo zijn, dan is de kans groot dat hulporganisaties de Hexayurt gaan bouwen in Haiti. Er zijn echter nog genoeg andere alternatieven op de markt, zoals de ShelterBox (780 dollar), de reCover Shelter (200 dollar) en de ‘luxe’ TranShel (2.000 dollar). Op dit moment zijn meer dan één miljoen Haïtianen dakloos.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd