Zij overleven ons allemaal

Met een beetje geluk halen wij mensen de tachtig. Of zelfs de honderd. Maar er zijn genoeg dieren die ons met gemak overleven.

Geoduck
Dit bijzondere dier leeft in de zee en wordt ook wel de zwanenhalsmossel of zeepiemel genoemd. De geoduck woont in de Grote Oceaan en kan zo’n 150 jaar oud worden. Tenminste, als de zeepiemel niet op het bord belandt; mensen zijn er namelijk dol op.


Brughagedis
In vergelijking met dit dier is een bejaarde geoduck nog een jonkie; de hagedis kan zomaar 200 jaar meegaan. Het dier is zo’n 40 tot 80 centimeter lang en leeft in Nieuw-Zeeland. De brughagedis is sowieso bijzonder; het diertje stamt af van de dinosaurus en is anatomisch nog heel primitief. Het lijkt wel of het diertje de afgelopen honderden miljoenen jaren geen spat veranderd is. Daarom noemen biologen de brughagedis ook wel een levend fossiel.


Groenlandse walvis
Men gaat ervan uit dat dit dier van alle zoogdieren het langste in leven blijft. De walvis kan maar liefst 160 jaar oud worden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het dier 200 jaar meegaat. Enkele jaren geleden werden een aantal walvissen gedood en deze bleken al harpoenen in hun lijf te hebben. Na onderzoek bleken deze wapens uit het eind van de achttiende eeuw te komen en dat bewees dat de walvis in kwestie al zeker 211 jaar oud moest zijn. De Groenlandse walvis leeft in de noordelijkste wateren van het noordelijk halfrond.


Reuzenhersenkoraal
Dit is een bijzondere levensvorm. Wanneer we aan koraal denken dan zien we vaak van die wuivende, kleurige flarden voor ons. In werkelijkheid is dat een groep opgebouwd uit honderden of duizenden individuen. Zulke individuen vormen ook het reuzenhersenkoraal. Elk individu kan tot wel 400 jaar oud worden. Daarna sterft het af en komt er een nieuwe voor in de plaats. Het reuzenhersenkoraal als geheel kan dus oneindig lang meegaan, maar ook de individuen is een lang leven beschoren.


Koikarper
De Japanse vis gaat in uw vijver waarschijnlijk maar een jaar of dertig mee. Maar in het wild is dat heel anders. De koikarper kan dan gemakkelijk 200 jaar oud worden. Mits de roofdieren natuurlijk op een afstand blijven. Reigers en katten zijn namelijk dol op de koikarper. De oudste koi ter wereld is Hanako. Zij werd omstreeks 1751 geboren en stierf in 1977. Ze had gedurende haar leven verschillende baasjes. Haar laatste eigenaar liet de vis grondig onderzoeken en toen kon met zekerheid worden vastgesteld dat Hanako zo’n 226 jaar oud was.


Rode Zee-egel
Deze fraaie waterdieren vindt u in de Stille Oceaan, langs de kust van Noord-Amerika. De zee-egel houdt zich op in ondiepe wateren dicht bij de kust. Met behulp van de stekels beweegt hij zich voort. Ook beschermen de stekels hem tegen roofdieren. Het diertje eet voornamelijk planten. De zee-egel vermaakt zich klaarblijkelijk prima in de Stille Oceaan, want hij houdt het er gemakkelijk 200 jaar uit.


Galapagosschildpad
Dit dier neemt de tijd wanneer hij zich voortbeweegt. Gelukkig kan hij het zich veroorloven; met een beetje geluk wordt de Galapagosschildpad 200 jaar oud. In gevangenschap is zelfs dat nog jong; de oudste schildpad daar werd ooit 250 jaar. Of de Galapagosschildpad ook in deze crisistijden een lang leven beschoren is, valt overigens nog maar te bezien. Het leefgebied van de schildpad – de Galapagoseilanden – is bijzonder kwetsbaar gebleken. Het is daarom afwachten hoe dit gebied en de schildpad op het veranderende klimaat gaan reageren.


Antarctisch sponsdier
Is het een futuristisch kunstobject? Nee; het is een levend wezen. En wel eentje met een lang leven. Het Antarctisch sponsdier zou zo’n 1500 jaar oud kunnen worden. Het geheim? Het dier blijft zijn hele leven op dezelfde plek, spant zich niet in en deint op en neer in het water.


Onsterfelijk
En dan is er nog de Turritopsis nutricula oftewel onsterfelijke kwal. Dit diertje hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, maar mag ook niet ontbreken. De kwal groeit net als andere dieren uit tot een volwassen exemplaar, maar is daarna in staat om weer terug te gaan naar het allereerste stadium van zijn leven. En dat maakt deze kwal – zoals de naam al doet vermoeden – in zekere zin onsterfelijk.


Nog meer
Er zijn nog genoeg andere dieren die ons mensen qua leeftijd waarschijnlijk overtreffen. Zo kunnen papegaaien gemakkelijk 110 worden. De Antarctische diepzeeheek haalt eveneens de honderd jaren. En ook de steur kan een eeuw oud worden. De kokerworm gaat daar met zijn 170 jaar ruim overheen.


Hebben wij mensen het dan zo slecht getroffen? Welnee. Denk maar eens aan de eenjarige planten, de hooguit vier jaar oud wordende libelle of de bij die na vier of vijf weken al het loodje legt. Ook de vlieg heeft met twee weken leven reden tot klagen. Maar echt medelijden is pas weggelegd voor de eendagsvlieg. Zijn 24 uur zijn tenslotte echt zo om!

De foto hierboven is gemaakt door Will Clayton (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"8 Creatures That Outlive Humans" - Itsnature.org
"Brughagedissen" - Wikipedia.org
"All About Koi" - Liveaquaria.com
"12 Animals with the Longest Lifespan in the World" - Bukisa.com
"Top 10 Short-lived Creatures" - Itsnature.org

"Zee-egels" - Wikipedia.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd