Ziet een paard wat wij zien? Wetenschappers zoeken het uit!

paard

Ondanks de grote verschillen tussen paarden, mensen en andere zoogdieren, zien zij de wereld zoals wij die zien.

Dat blijkt uit onderzoek van Japanse en Franse wetenschappers. Ze bestudeerden pony’s, dolfijnen, chimpansees en mensen en publiceren de resultaten in het blad Biology Letters.

Experimenten
De onderzoekers zetten een touchscreen in een stal met drie pony’s. Op het scherm verschenen elke keer twee vormen. Eén vorm was ‘correct’: wanneer de pony’s deze aantikten, kregen ze een wortel. Ook dolfijnen, chimpansees en mensen namen aan een vergelijkbaar experiment deel.

Vergelijkbaar
De experimenten wijzen erop dat de vier onderzochte zoogdieren een vergelijkbare visuele perceptie hadden. Zo vonden de vier zoogdiersoorten dezelfde vormen op elkaar lijken.

Opmerkelijk
“Zoogdieren hebben zich aan verschillende leefomgevingen aangepast: van een leven onder water tot een leven in bomen,” vertelt onderzoeker Masaki Tomonaga. “Ook vertrouwen ze in verschillende mate op hun ogen. Mensen leven bijvoorbeeld op het land en vertrouwen sterk op hun zicht. Andere dieren, zoals paarden hebben een breed gezichtsveld, maar zien minder scherp dan wij. Wij wilden onderzoeken wat andere zoogdieren zagen.” En de resultaten zijn duidelijk. “Het is opmerkelijk dat zoogdieren, zelfs met de grote verschillen in uiterlijk en leefomgeving, een vergelijkbare visuele perceptie hebben ontwikkeld.”

De onderzoekers willen nu gaan achterhalen hoe deze verschillende zoogdieren interpreteren wat ze zien. “Perceptie en cognitie – oftewel zintuiglijke informatie gebruiken om de wereld te begrijpen – zijn twee afzonderlijke processen. Uiteindelijk denk ik dat we deze resultaten kunnen gaan gebruiken om te achterhalen wat er in het hoofd van zoogdieren omgaat.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd