Zien hoe ‘uw team’ verliest, kan dodelijk zijn

Fan van Willem II of Feyenoord? Dan hebben we slecht nieuws voor u: de slechte prestaties van uw ploeg zijn niet alleen slecht voor uw ego, maar ook voor uw hart. Een verloren wedstrijd kan zelfs dodelijk zijn, zo blijkt uit onderzoek. De kans dat mensen overlijden aan een hartziekte, is gemiddeld twintig procent groter in de twee weken nadat hun favoriete ploeg heeft verloren.

Ouderen zijn nog slechter af: hun kans op een fatale hartaandoening loopt met 22 procent op. De wetenschappers vermoeden dat het iets te maken heeft met de emotionele stress die fans tijdens de wedstrijd ervaren.

Binding
“Fans krijgen een emotionele binding met hun team,” merkt onderzoeker Robert Kloner op. “Met name voor de grote fans wordt het team onderdeel van hun familie. En als er een verlies optreedt in de familie dan levert dat emotionele stress op.”

Zuurstof
Door die stress wordt de hartslag en bloeddruk hoger. Het hart krijgt steeds meer behoefte aan zuurstof en dat terwijl bepaalde fysieke reacties ervoor zorgen dat er juist minder zuurstof in het hart kan komen. Mensen die al lijden aan hart- en vaatziekten zijn extra vatbaar voor hartproblemen na een gewichtige wedstrijd.

WIST U DAT…

Vrouwen
De wetenschappers sorteerden de onderzoeksresultaten na hun studie en letten daarbij op ras, leeftijd en geslacht. Dat leverde opvallende resultaten op. Zo bleken mannen na een verlies vijftien procent meer kans te hebben op sterfte door hartfalen. Bij vrouwen was dat resultaat veel sterker: tot 27 procent.

Kleiner kansje
De studie is in lijn met eerdere onderzoeken. Zo bleek uit een studie tijdens het WK 2006 dat het aantal doden door hartfalen toenamen naarmate de wedstrijden belangrijker werden. Er is gelukkig ook goed nieuws: als uw ploeg wint, neemt de kans op een plotseling, fataal hartfalen ietsje af.

Wetenschappers raden mensen met hartproblemen aan om met hun artsen te overleggen hoe ze met de stress van een wedstrijd om moeten gaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd