‘Zien’ door naar muziek te luisteren: het kan!

Het bijzondere apparaatje stelt blinden of mensen die slechtziend zijn in staat om beelden toch waar te nemen. Ze ‘zien’ door naar muziek te luisteren.

Het apparaatje heet EyeMusic en is ontwikkeld door wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Het apparaatje zet beelden om in een combinatie van geluiden.

Pixels
EyeMusic scant een afbeelding en geeft pixels die hoog in de afbeelding staan weer als hoge tonen. Lage pixels worden vertegenwoordigd door lage tonen. Het apparaatje scant de afbeelding voortdurend. Wanneer een nieuwe scan begint, geeft het apparaat dat aan. De tijd die zit tussen de start van de scan en het geluid dat bij de eerste pixel hoort, geeft aan waar deze pixel zich horizontaal gezien bevindt. De helderheid van de pixel wordt ook gecommuniceerd: hoe luider de muziek is, hoe helderder de pixel is.

WIST U DAT…

…onderzoekers ons onlangs ook al in staat stelden om een zonnestorm te horen?

Kleuren
Behalve de locatie en helderheid van pixels laat EyeMusic ook kleuren ‘zien’. Bij wit horen bijvoorbeeld zangstemmen, bij blauw een trompet, bij geel een viool.

Experiment
De onderzoekers testten het apparaatje grondig. Ze blinddoekten een aantal proefpersonen en lieten ze een beeld ‘zien’ middels muziek. Die experimenten verliepen prima. “We demonstreren in deze studie dat EyeMusic al na een korte periode van training (soms korter dan een half uur) kan worden gebruikt,” vertelt onderzoeker Shelly Levy-Tzedek.

Blinden
Het apparaatje biedt grote mogelijkheden voor mensen die slechtziend of blind zijn. Nader onderzoek zal zich dan ook op deze mensen richten. Hieruit moet blijken of zij echt gebaat zijn bij EyeMusic.

Bent u nieuwsgierig hoe bepaalde afbeeldingen dan klinken? Hier kunt u afbeeldingen bekijken en direct beluisteren hoe deze klinken.

Bronmateriaal

"Music to My Eyes: Device Converting Images into Music Helps Individuals without Vision Reach for Objects in Space" - IOS Press
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Maxim Dupliy / Amir Amedi / Shelly Levy-Tzedek.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd