Zie de verkeerde maan schijnt door de bomen

Uit onderzoek van een Nederlandse hoogleraar blijkt dat op veel afbeeldingen van Sinterklaas een hele foute maan pronkt. Oeps!

Op dit moment is Sinterklaas weer overal aanwezig. Op inpakpapier, in kinderboeken en in folders. En regelmatig is te zien hoe hij – onder het toeziend oog van de maan – over daken wandelt. En daar gaat het nu vaak fout, zo ontdekte sterrenkundehoogleraar Peter Barthel.

Foutje
Want in veel gevallen staat de maansikkel verkeerd. Aan de avondhemel pronkt dan een ochtendmaan. “Dat is fout,” stelt Barthel. “Want we hebben pakjesavond en niet pakjesochtend.”

Dit cadeaupapier klopt wel. Afbeelding: Keijzer Co., Wormerveer, Nederland, type 90011 (via Barthel).
Kerstman
En natuurlijk blijven zulke foutjes niet beperkt tot oer-Hollandse inpakpapier, zo ontdekte Barthel die in Nederland en de VS onderzoek deed. Ook de Amerikanen gaan met afbeeldingen van de kerstman nog al eens de fout in. Wel ietsje minder vaak dan illustratoren die zich op de Hollandse goedheiligman uitleven.

Het verschil
Maar wat is dan precies het verschil tussen een ochtendmaan en een avondmaan? Barthel legt het graag uit. De volle maan komt op als de zon ondergaat. “Een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij, dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend, op de maan schijnt.” Barthel kan de illustratoren hun foutje gelukkig wel vergeven. “Dat (de maan goed tekenen, red.) is natuurlijk ook niet vreselijk belangrijk, maar aan de andere kant is het simpel om te snappen en geeft het een kick als je het wél begrijpt.”

Barthel is twee weken druk geweest met zijn onderzoek naar de maan op Sinterklaasavond. Hij benadrukt dat het een onderzoek is met een knipoog. Belangrijkste doel van zijn onderzoek? Mensen meer leren over de maan.

Bronmateriaal

"Welke maan schijnt door de bomen? - Groningse astronoom onderzoekt sinterklaaspapier" - Astronomie.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pascal \o/ (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd