Zeven meter lange pijlinktvis gevonden

Een visser heeft voor de kust van Florida een wel heel bijzondere vondst gedaan. Hij trof er een 7,6 meter lange pijlinktvis aan.

De bijzondere vondst is inmiddels overgedragen aan de universiteit van Florida. De wetenschappers daar zijn in hun nopjes met het ‘cadeautje’. De dieren zijn namelijk tamelijk zeldzaam en leven op zulke grote diepte dat er weinig over ze bekend is. “Dit exemplaar is een goede gelegenheid om dingen te leren over deze organismen,” stelt John Slapcinsky, namens de universiteit van Florida.

Foto: Jeff Gage / University of Florida / Florida Museum of Natural History
Reuzeninktvis
Het gaat om een reuzeninktvis. Deze dieren planten zich slechts eenmaal in hun leven voort en sterven vervolgens zeer langzaam. Het is aannemelijk dat ook deze inktvis aan ouderdom gestorven is. Toen de visser de inktvis vond, was deze amper meer in leven. Niet lang daarna legde het dier het loodje.

Zwaar
Om het dode dier vervolgens in de universiteit te krijgen, was nog een hele klus. “Het is een vrij zwaar dier. Er waren zes mensen voor nodig om het te verplaatsen.” Hoewel dit al een indrukwekkend exemplaar is, zijn er grotere reuzeninktvissen bekend. Reuzeninktvissen kunnen tot zo’n achttien meter lang worden en gemakkelijk meer dan 500 kilo wegen. Deze enorme inktvissen hebben sterke tentakels waarmee ze zelfs het gevecht met potvissen – hun belangrijkste tegenstander – aangaan.

De wetenschappers hebben de inktvis inmiddels uitgebreid bestudeerd en proberen het exemplaar nu zo goed mogelijk te bewaren. Als dat lukt, is het aannemelijk dat het enorme dier tentoongesteld gaat worden. Ook gaan de onderzoekers aan de slag met het genetisch materiaal van de reuzeninktvis. Ze hopen zo vast te kunnen stellen of er meerdere soorten reuzeninktvissen zijn.

Bovenstaande foto is gemaakt door een medewerker van de University of Florida / Florida Museum of Natural History.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd