Zet je 3D-bril op en vlieg mee over de ‘chaos’ op Mars

  chaos

  Mars: droog, saai en stoffig? Welnee! Mars is spannend. Dat blijkt wel uit een nieuw 3D-filmpje. Het filmpje – met beelden van ESA’s Mars Express – voert ons mee over een indrukwekkend ‘chaotische terrein’ dat Mars rijk is.

  Mars beschikt over enkele uitgestrekte gebieden met daarin tientallen of zelfs honderden geïsoleerde bergen die tot wel 2000 meter hoog zijn. De gebieden worden door astronomen aangeduid als ‘chaotisch terrein’. Je vindt deze terreinen zowel aan de west- als aan de oostzijde van Valles Marineris: de grootste vallei die ons zonnestelsel rijk is.

  Dergelijke ‘chaotische terreinen’ zijn op aarde niet te vinden. Waarschijnlijk zijn ze ontstaan doordat – vroeg in de geschiedenis van Mars – water in de vorm van ijs in holtes onder het oppervlak zat opgeslagen. Het ijs werd warmer en smolt. De druk in de holtes werd daarbij zo groot dat enorme breuken ontstonden waardoor het water uit de holtes ontsnapte. Terwijl het water naar buiten stroomde, gaf het het omringende terrein vorm en zo ontstonden de ‘chaotische terreinen’ met tientallen tot honderden bergen en dalen.

  In het 3D-filmpje dat ESA nu heeft vrijgegeven, staat één zo’n chaotisch terrein centraal: Hydraotes Chaos. Het lijkt een surreële wereld. En toch zijn de beelden levensecht. Het filmpje is gebaseerd op beelden die ESA’s Mars Express vanuit een baan rond Mars maakte. Mooi, hè?

  ESA / DLR / FU Berlin.
  ESA / DLR / FU Berlin.

  Bronmateriaal

  "3D flight over Hydraotes Chaos on Mars" - DLR.de
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / DLR / FU Berlin.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd